Na rozdíl od setkávání jeho předchůdce Baracka Obamy, nejsou summity, kterých se v posledních dnech Trump účastní, žádnou procházkou růžovým sadem. A to ani z jedné strany. Včera vyčinil Trump svým spojencům v NATO v Bruselu, že američtí daňoví poplatníci nesou na svých bedrech hlavní zátěž světové bezpečnosti, kdy USA nejvíc zbrojí a nejvíc bojují v horkých regionech světa.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.
NATO se zapojí do koalice proti Islámskému státu, rozhodl summit

Dnes s těmi, se kterými se viděl před pár hodinami v Belgii, bude zase diskutovat o ekonomických náhledech. To ostatně zaznělo i během bruselských dvoustranných setkání – například s představiteli Evropské unie (Donald Tusk jako zástupce EU na Sicílii neschází). Na Sicílii sice vládne již letních 26 stupňů Celsia, nálada je po včerejší Trumpově kritice spojenců v Severoatlantické alianci na bodu mrazu, nebo přinejmenším těsně nad nulou.

Vedle rozdílného pohledu na úlohu Ruska a prezidenta Putina (Trump ho nevidí tak kontroverzně jako třeba Polák Tusk) se Evropa neshoduje s Trumpem v pohledu na ekologii. On chce opět víc těžit uhlí a víc nechat dýmat tepelné elektrárny (jeho předchůdce Obama byl nadšeným zastáncem nových energií bez uhlíkové stopy), Evropa (a další členové světové osmičky – bez Ruska, které bylo za anexi Krymu z tohoto společenství dočasně vyloučeno) se snaží držet pařížských klimatických dohod z prosince 2015.

Exploze na koncertě v Manchesteru
Ženě při výbuchu v Manchesteru zachránil život mobil, zastavil střepinu

Trump si v této otázce nechává otevřená vrátka; oznámil přes své spolupracovníky, že konečné rozhodnutí o vztahu USA k pařížským klimatickým dohodám ponechá až na klidné chvíle po návratu domů.

Je však otázka, jak klidné chvíle to budou. Na evropském turné si mohl na osm dní odpočinout od „ruských záležitostí", kdy vyšetřování dohnalo už i jeho zetě a poradce Jareda Kushnera. Budou se prověřovat jeho kontakty s Rusy v době, než se jeho tchán ujal úřadu v Bílém domě.

Hlavní rozhovory se na Sicílii odehrají v sobotu, ale už dnes se Donald Trump viděl mezi čtyřma očima s japonským premiérem Šinzó Abem. Řeč nebyl o ekonomice, ale o Severní Koreji, která svými raketovými pokusy dráždí jak jihokorejské sousedy, tak nepříliš vzdálené Japonsko. Předpokládá se, že téma neukočírovatelného severokorejského diktátora a jeho válečnických ambicí bude jedním z důležitých témat rozhovorů na Sicílii.

Stranou nezůstane ani ekonomika. Trump je nespokojen s tím, že světoví výrobci přenášejí svou produkci z USA do jiných, levnějších, zemí. Například Donaldu Tuskovi vytkl, že německý Volkswagen dováží do Spojených států moc aut. Tusk kontroval, že tohle si americký preuident musí vyřešit s Němci a s VW, ne s Evropskou unií.

Zdroj: Youtube