Pravidla pro odstřel těchto psovitých šelem jsou na Slovensku poměrně přísná. Myslivci musejí o povolení zabít vlka vždy žádat předem. Střílet je smí také jen ve vytyčených oblastech, ze kterých jsou vyjmuta všechna chráněná území. V jednom mysliveckém revíru menším než 10.000 hektarů lze ulovit jen dvě šelmy.

Čtěte také: Do Krušných hor se vrací šelmy

Podle oficiálních údajů na Slovensku volně žije zhruba 250 až 300 vlků. Řada myslivců to ale zpochybňuje a hovoří o více než tisíci kusů těchto psovitých šelem. Podle nich vlci nenapadají už jen stará a nemocná divoká zvířata, ale i statné jeleny, a ohrožují tak početní stavy vysoké. Na útoky vlků si stěžují také chovatelé ovcí a dalších hospodářských zvířat.

Kvóta vlků určených k odstřelu se ale přesto nenaplnila již několikátý rok po sobě.

Letos podle údajů slovenského ministerstva zemědělství zastřelili nejvíce vlků v Prešovském kraji, a to především v okrese Poprad, do kterého spadají mimo jiné i Východní Tatry. Kromě jediného zvířete byli všichni vlci na Slovensku v uplynulé sezóně zabiti při lovu, jen u kusu zabitého na počátku ledna v Rožňavě ministerstvo uvedlo poznámku: "zastřelen ve dvoře".

Přečtěte si: Otrávené návnady na zvířata v přírodě bude dohledávat cvičený pes