Podle sdělení policie 34letého Oleksandra Loboděnka zavraždili v úterý večer dva neznámí útočníci v Kremenčugu ve středoukrajinské Poltavské oblasti. Střelili ho několikrát do zad nedaleko jeho domova.

Policie v prohlášení uvedla, že hlavní vyšetřovací hypotéza vychází z toho, že Loboděnko byl zavražděn kvůli své práci. Podílel se na řešení případů, jež se týkaly protivládních aktivistů, kteří obsadili budovu místních úřadů.

Opoziční vůdci toto tvrzení označili za záměrnou snahu zdiskreditovat nynější protestní hnutí, které žádá odstoupení i prezidenta Janukovyče a vypsání předčasných voleb.

V souvislosti s novým incidentem se zvýšily obavy, že by se mohlo vystupňovat násilí provázející protesty. Doposud přišlo o život přinejmenším šest lidí z řad demonstrantů. Pokud se potvrdí, že smrt Loboděnka má něco společného s nepokoji, půjde o první oběť na straně tábora podporujícího prezidenta.

Demonstrace propukly v listopadu poté, co Janukovyč ustoupil od podepsání asociační dohody s Evropskou unií a místo toho se přiklonil k užší spolupráci s Ruskem.