Navalnyj patřil k hlavním vůdcům masových demonstrací proti režimu ruského prezidenta Vladimira Putina na přelomu let 2011 a 2012.

Podle obžaloby Navalnyj odcizil zmíněnou sumu spolu se svým bratrem Olegem ze dvou firem, včetně pobočky francouzské kosmetické firmy Yves Rocher. Sourozenci obvinění popírají. I obhájci Navalného trvají na jeho nevině a žádají jeho osvobození. V dnešním přelíčení označili postup prokuratury za nezákonný a vznesená obvinění za absurdní.

V závěrečné řeči dnes Navalnyj vyložil hlavní zásady, jimiž se snaží řídit ve svém politickém boji. „Zní to možná naivně, ale vyzývám všechny k životu bez lži. Život ztrácí smysl, pokud strpíme lež a budeme hledět do země ve strachu zvednout oči. Nelituji jediného svého činu a budu dál vyzývat lidi k aktivitě," řekl soudcům a proces proti své osobě označil za politický.

V minulosti byl již Navalnyj odsouzen k pětiletému podmíněnému trestu za údajný podvod a zpronevěru 16 milionů rublů (asi šest milionů korun) v jedné dřevařské firmě v procesu, který odpůrci režimu označili za vykonstruovaný. Navzdory tomuto rozsudku Navalnyj loni v září ve volbách moskevského starosty získal druhou příčku s 27 procenty hla­sů.

Pravomocné odsouzení je v Rusku překážkou případné kandidatury v prezidentských volbách, které by se měly konat v roce 2018.

Prokuratura podle agentury Interfax dnes uvedla, že považuje vinu bratří Navalných v případu Yves Rocher za zcela dokázanou, a požádala soud, aby opozičního předáka poslal na deset let let za mříže. Pro jeho bratra Olega žádá osmiletý trest.