Premiér Petr Nečas a jeho britský protějšek David Cameron, kteří se jako jediní z Evropské unie odmítají přidat k novému paktu rozpočtové kázně, dnes v Londýně ladili postoje před summitem EU. Na vrcholné schůzce, která začne navečer v Bruselu, bude Praha a Londýn prosazovat rozvoj jednotného trhu EU. 

"Petr je velmi dobrý kolega a velmi dobrý přítel," řekl na začátku jednání před novináři o českém premiérovi Cameron. Zdůraznil, ža na summitu budou oba společně naléhat na dotvoření jednotného trhu, digitálního jednotného trhu i společného trhu energií či služeb, které by měly podpořit evropský růst. Petr Nečas připomněl, že obě země mají velmi blízké postoje k řadě evropských otázek, jako je například konkurenceschopnost. 

Podle Camerona obě země úzce spolupracují i v oblasti bezpečnosti a zahraniční politice, a to například v Afghánistánu. 

Z britské metropole se oba ministerští předsedové přesunou odpoledne do Bruselu společně vlakem. Se šéfy států a vlád dalších zemí EU pak budou jednat o dopadech krize na evropské hospodářství a trh práce, jakož o přibližování Srbska k unii. 

K paktu EU se nepřipojí

V pátek ráno také lídři 25 zemí podepíší nový pakt rozpočtové kázně, na jehož základě by měly státy do svého práva zakotvit povinnost vyrovnaných strukturálních rozpočtů. Nečas s Cameronem ale už předem jasně uvedli, že se nepřipojí. 

Nečas, jenž se i přes tlak koaliční TOP 09 či opoziční ČSSD odmítá k této smlouvě připojit, už před jednáním řekl, že Cameron českou pozici ohledně paktu dobře zná. "On přesně ví, jaký je vývoj v této věci v ČR," podotkl v Londýně. 

Pro ČR a Británii je důležité, aby se unie výrazně posunula k dokončení volného trhu. Kvůli tomu se také obě země připojily k dopisu 12 států, které po tom hlasitě volají. "My dlouhodobě… chceme prosadit, aby se silněji začala prosazovat otázka dokončení jednotného trhu. Tam je obrovský ekonomický potenciál pro růst," řekl Nečas. 

Právě otázka podpory hospodářského růstu, zlepšení situace na trhu práce a řešení dalších dopadů dluhové krize budou totiž patřit k hlavním tématům dnes začínající vrcholné unijní schůzky. 

Nečas také odmítá, že by ČR byla v EU kvůli odmítnutí připojit se k paktu v izolaci, "jak se primitivně a nepříliš inteligentně usuzovalo z jednoho podpisu nebo nepodpisu". Že tomu tak není, ukazuje podle Nečase i zmiňovaný společný dopis premiérů 12 zemí EU.