„Nesouhlasím s tím, že by Jižní Korea musela vytvářet vlastní jaderné zbraně, nebo přemísťovat taktické jaderné zbraně kvůli severokorejské jaderné hrozbě,“ řekl Mun Če-in pro televizi CNN.

Ačkoliv prezident nepodporuje nasazení nebo rozmístění tohoto druhu zbraní, přesto podle něj Jižní Korea „potřebuje zesílit své vojenské schopnosti tváří v tvář jadernému vývoji Severní Koreje“.

Už na začátku tohoto měsíce uvedl jihokorejský ministr obrany Song Jong-mu, že by se měla přehodnotit otázka opětovného rozmístění amerických jaderných zbraní na poloostrově, což by mělo odstrašující účinek na Severní Koreu.

Nová desetilibrová bankovka s Jane Austenovou na zadní straně
Británie pustila do oběhu polymerovou bankovku s Jane Austenovou. Pro nevidomé

Již předtím americký senátor John McCain označil tuto možnost za něco, co by mělo být „opravdu zváženo“. Podle nedávného průzkumu veřejného mínění mezi jihokorejskými obyvateli souhlasí šedesát procent s tím, aby tato země měla své vlastní jaderné zbraně. Proti bylo 35 procent.

„Odpovědět Severní Koreji tím, že budeme mít naše vlastní jaderné zbraně, nezajistí na poloostrově mír. Navíc by to mohlo vést k jaderným závodům ve zbrojení v severovýchodní Asii,“ myslí si prezident Mun Če-in.

Příští týden poletí jihokorejský prezident do New Yorku na zasedání OSN. Stane se tak v době, kdy se objevují spekulace o rostoucích rozepřích mezi Soulem a Washingtonem.

Indie, tragédie na řece Jamuna
V Indii se potopila přeplněná bárka. Potvrzeno je 22 mrtvých

Prezident Spojených států Donald Trump nařkl Mun Če-ina z toho, že Severní Koreji ustupuje. „Jižní Korea zjišťuje to, co jsem jim říkal už dříve, že jejich politika ústupků vůči Severní Korei nebude fungovat, oni rozumí jen jedné věci,“ napsal tento měsíc Trump na svém Twitteru.

„Věřím tomu, že prezident Trump svými slovy myslel to, že nejen Jižní Korea a Spojené státy, ale také Čína a Rusko musí na severokorejské jaderné provokace odpovědět společně a velmi pevně,“ reagoval jihokorejský prezident.

Pchjongjang na začátku září provedl svůj poslední a zatím nejsilnější jaderný test, který následoval po sérii raketových zkoušek. Rada bezpečnosti OSN na tyto kroky reagovala opětovným zpřísněním sankcí vůči KLDR.

Kim Čong Un
KLDR bude čelit novým sankcím. Jednomyslně je schválila OSN