„Nemohu si vzpomenout, že by tam bylo jiné vozidlo zapletené do nehody," prohlásil na dnešní tiskové konferenci švédský křesťanský demokrat Jens Aron Modig, který seděl na sedadle vedle španělského řidiče Ángela Carromera.

„Žádný vůz do nás zezadu nenarazil. Řídil jsem, vjel jsem na část silnice ve špatném stavu a udělal jsem to, co by udělal každý automobilista," vysvětlil na videozáznamu Carromero. Již dříve podle předběžné zprávy uvedl, že intenzivně brzdil ve snaze snížit rychlost a auto začalo klouzat ke straně, až narazilo do stromu.

Místopředseda mládežnického hnutí španělské Lidové strany vyzval mezinárodní společenství, aby tuto dopravní nehodu nezneužívalo k politickým účelům.

Za příčinu nehody, při níž zahynul také další kubánský disident Harold Cepero Escalante, kubánští vyšetřovatelé označili nadměrnou rychlost a nedostatečné brzdění v úseku, kde se silnice opravovala.

Vdova po disidentovi Ofelia Acevedová úřední zprávu odmítla. „Protože pochází od kubánské vlády a já jsem neměla přístup k žádné z informací, které vláda podle svého vyjádření měla," prohlásila.

Oswaldo Payá, držitel Sacharovovy ceny Evropského parlamentu z roku 2002, usiloval o změnu totalitního režimu nenásilnou, ústavní cestou. V roce 1999 také obdržel cenu Homo Homini společnosti Člověk v tísni. V lednu 2003 navštívil ČR a setkal se tehdy s Václavem Havlem, který jej dvakrát nominoval na Nobelovu cenu za mír.

Čtěte také: Známý kubánský disident Payá zemřel při nehodě, spekuluje se i o vražd