Dějištěm útoku se stala základna v Zurmatu v provincii Paktíja. Útočník s nákladním vozem plným výbušnin narazil do mříže u strážního stanoviště Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF) a místních bezpečnostních sil, citovala AFP jednoho svědka.

„Je tam mnoho obětí mezi afghánskými vojáky, zatím nemáme informaci o obětech z řad NATO," řekl mluvčí NATO major Adam Wojack. Čeští vojáci podle Růžičkové v oblasti vůbec neoperují.

Českých vojáků působí nyní v Afghánistánu přes 500, jsou rozmístěni zejména v provinciích Lógar, Vardak a Paktika a také v oblasti hlavního města Kábulu.

Mluvčí provinční vlády uvedl, že zranění způsobily vojákům většinou padající trosky. Většina postižených byla v době útoku v budovách základny.

Exploze byla tak silná, že otřásla domy až ve vzdálenosti přes tři kilometry. Po výbuchu následovala minometná či raketová palba směřující na základnu, řekl Wojack.

Přihlásil se Taliban

K útoku se přihlásilo extremistické hnutí Taliban. Jeho mluvčí Zabiulláh Mudžáhid tvrdil, že zabito a zraněno bylo velké množství vojáků. „Naši mudžáhidové vyzbrojení raketami, samopaly, granáty a sebevražednými vestami pronikli úspěšně na americkou základnu v okrese Zurmat po atentátu s automobilem plným výbušnin, který provedl jeden z našich bojovníků," tvrdil mluvčí.

Podle něho „těžké boje stále pokračují". ISAF to nicméně popřely s tím, že střet ustal a základna je „zabezpečená".

Zahraniční síly mají odejít z Afghánistánu do konce roku 2014. Některé země začínají stahovat své vojáky už nyní, tisíce členů kontingentu západních zemí se mají vracet během příštího roku. Panují obavy, že spolu s oslabováním vojenské přítomnosti NATO poroste v zemi násilí.