„Udělal jsem to jen proto, abych se zachránil,“ řekl 29letý Shaw. „Možná jsem zachránil i ostatní lidi, ale nechtěl bych, aby si o mně mysleli, že jsem nějaký Terminátor nebo Superman,“ dodal.

V rozhovoru pro BBC Shaw mimo jiné uvedl, že když zaslechl výstřely, nejprve se ukryl na toaletách. Útočník ale vystřelil skrz dveře, takže ho kulka lehce škrábla na ruce. „Jakmile mi došlo, že neexistuje způsob, jak mu zabránit v cestě na toalety, rozhodl jsem se, že budu o svůj život bojovat,“ vysvětlil otec čtyřleté dcery.

Podle vlastních slov si proto počkal na okamžik, kdy bude útočník nabíjet, a v tu chvíli ho praštil dveřmi. „Mám pocit, že se mu zasekla zbraň. Vyrval jsem mu ji tedy z rukou a přehodil ji přes horní přepážku,“ popsal následující události Shaw. „Nejsem hrdina, ale obyčejný člověk. Prostě jsem chtěl žít,“ uzavřel.

Několik projektilů rozbilo i okna restaurace
Nahý muž zastřelil v restauraci v Nashville čtyři lidi

Bezprostředně po útoku označil starosta Nashvillu Shawa za hrdinu. Jeho čin ocenil i provozní ředitel kavárny Waffle House Walth Ehmer. „Jen málo lidí má to štěstí, že během svého života potká skutečného hrdinu. Vy jste můj,“ citoval Ehmera zpravodajský web BBC.

Byl to právě Shawův nečekaný odpor, který zahnal útočníka, jenž byl později identifikován jako devětadvacetiletý Travis Reinking, na útěk, píše BBC. Šéf nashvillské policie Steve Anderson v pondělí novinářům sdělil, že Reinking byl naposledy spatřen v lese nedaleko svého bydliště, přičemž na sobě měl jen černé kalhoty. Motiv jeho činu zůstává neznámý.

Podle amerických médií je Reinking zřejmě duševně chorý. Loni v létě byl policií zadržen v zakázaném pásmu u Bílého domu, které odmítal opustit, protože chtěl mluvit s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Po incidentu mu policie pozastavila právo držet střelné zbraně.

Problémy s úřady měl i o rok dříve, kdy si stěžoval, že ho obtěžuje zpěvačka Taylor Swift, která mu údajně odposlouchává telefon. Výzvu policie, aby se podrobil ústavní léčbě, vytrvale odmítal.

Nikolas Cruz u soudu v americkém Fort Lauderdale
Střelec z Floridy poprvé stanul před soudem. Hrozí mu trest smrti

K incidentu, při němž zemřeli čtyři lidé, došlo v neděli v městečku Antioch sousedícím s Nashville. Policie uvedla, že střelec zahájil palbu kolem 3:25 ráno. Ke kavárně, která je součástí fastfoodového řetězce Waffle House, přijel vozem, v němž strávil několik minut.

Pak vystoupil, podle očitých svědků prakticky nahý, oblečený jen do zelené bundy a střelbou z poloautomatické pušky ještě před restaurací smrtelně zranil dva lidi. Načež vešel do restaurace a pokračoval v střílení. Zasáhl a zabil dvě osoby, další lidé byli zraněni sypajícím se sklem z rozbitých oken.