„Jde o tři turisty, kteří nebyli v Nepálu s cestovní kanceláří, ale obrátili se na nás s žádostí o transport ze země, a dva klienty cestovní kanceláře Livingstone," upřesnil Divoký. Všichni jsou podle něj po fyzické stránce v pořádku. Speciál prý vypravilo Polsko ve spolupráci s Českou republikou.

Sobotní otřesy o síle 7,8 stupně se staly největší katastrofou v Nepálu od roku 1934 a vyžádaly si podle dosavadních zjištění více než 3200 obětí. Zatím ale nejsou informace o tom, že by mezi nimi byli Češi. České ministerstvo zahraničí podle posledních údajů registruje v oblasti 239 českých občanů a s 16 české úřady zatím nebyly schopné navázat kontakt.

Své klienty mají v Nepálu některé tuzemské pojišťovny. „Nemáme dosud hlášenou žádnou škodu z Nepálu, nicméně určitě tam pobývají naši klienti, kteří jsou pojištění přes Český horolezecký svaz. Zatím nicméně o nich žádnou informaci nemáme. Může jít řádově o desítku klientů," řekla ČTK mluvčí UNIQA Eva Svobodová.

Česká podnikatelská pojišťovna má v Nepálu dva pojištěné klienty. Jeden z nich by se měl do ČR vracet v úterý, druhý má podle mluvčí Renaty Čapkové cestovní pojištění uzavřené až do poloviny května. Generali se zatím neohlásil žádný klient či jeho blízcí s informací, že se nachází v postižené oblasti.

Rušení zájezdů

Některé české cestovní kanceláře ruší kvůli masivnímu zemětřesení zájezdy do Nepálu a začínají zákazníkům nabízet náhradní termíny i jiné destinace. „Cestovní kanceláře hledají náhradní řešení. Předpokládáme, že zájezdy na květen a červen se neuskuteční, nebo jen ve velmi omezené míře," uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Přesun letenek na jiný termín už pro cestující do nepálského Káthmándú nabídl tuzemský prodejce letenek Letuska.cz.

Naopak cestovní kanceláře sdružené do konkurenční Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) zájezdy v nejbližších termínech uskuteční, sdělila ČTK tajemnice asociace Kateřina Petříčková. Nutné ale bude v řadě případů upravit program, protože některé trasy jsou v Nepálu neprůjezdné.

Ročně kvůli vysokohorské turistice do Nepálu vyrazí podle AČCKA na tisíc Čechů, polovina z nich na vlastní pěst a druhá polovina využívá služeb cestovních kanceláří. Hlavní turistická sezóna v této zemi trvá od dubna do května a pak po letní přestávce od září do října.