Mladík připravoval závažný násilný čin, řekl dnes vrchní státní zástupce Ulf Willuhn. Syřan, jehož jméno média neuvádějí, byl zatčen v září. Policie a prokuratura jej podezřívají, že plánoval útok s pomocí výbušnin. Od zahraničního kontaktu na chatu s vazbami na takzvaný Islámský stát (IS) prý obdržel konkrétní pokyny k výrobě bomby.

Mladíkův právní zástupce Michael Murat Sertsöz tvrdí, že podezření z trestného činu není dostatečně průkazné, aby opravňovalo žalobu. Syřan je podle něj traumatizován válkou a vazbu špatně snáší, objevuje se u něj třes a zmatení v řeči. Za pouhý dohad označil Sertsöz podezření, že jeho klient chtěl skutečně útočit. Žádný konkrétní plán prý neexistoval, mladík si nikdy nevybral cíl ani nevyrobil výbušninu. V konverzaci na chatu podle advokáta často vtipkoval.

Syřan utekl před válkou se svými rodiči a sestrou. Loni se dostal do zařízení pro migranty v západoněmeckém Kolíně nad Rýnem. Ve městě sídlí centrála německé kontrarozvědky, v jejíchž řadách nedávno odhalili pravděpodobného islamistu.

Loni v Kolíně nad Rýnem během silvestrovské noci čelilo mnoho žen krádežím a sexuálnímu napadení. Většinu pachatelů podle obětí tvořili migranti z afrických a arabských zemí.