VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Němci přicházejí na chuť "gurmánskému pivu", chtějí s ním i do ČR

Frankfurt nad Mohanem - Nepořídíte ho v tradičním lahváči, ale většinou v lahvi připomínající sekt, nenalévá se do půllitru, ale často do číše na vysoké noze jako víno a k zakousnutí k němu se nepodávají utopenci, ale běžně degustační menu o několika chodech.

17.12.2012 5
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Libor Plíhal

Řeč je o takzvaném gurmánském pivu ze specializovaných pivovarů, které více než na množství hledí na kvalitu a nebojí se experimentovat s nejrůznějšími přísadami a styly pěnivého moku. Nabízejí ho hlavně lepší restaurace obvykle ve spojení s gastronomickým zážitkem.

Velká šance

Tento nový pivní trend z USA, který už zdomácněl v Itálii nebo v Belgii, se začíná prosazovat v sousedním Německu. Tam s ním prorazila značka Braufactum z Frankfurtu nad Mohanem, která se svými pivy chce v příštím roce proniknout také do Česka. Šance na uchycení této nové pivní kultury je v rodišti plzeňského možná dokonce větší než v Německu, tvrdí tamní průkopníci.

„Když si vezmete německé restaurační pivovary, jsou téměř všechny extrémně tradicionalistické. Vaří světlé, tmavé a na Vánoce bock. Nejsou vůbec inovativní. Nezkoušejí styly jiných zemí, nedělají nic netradičního, vaří své klasické pivo," popsal zakladatel Braufactum Marc Rauschmann rozdíl mezi běžnými minipivovary a jeho produkcí, pro kterou inspiraci čerpal hlavně u amerických mikropivovarů.

„To, co je zdobí, je právě ta netradičnost, zkoušení nových věcí, vyměňování zkušeností s pivovarníky z jiných zemí. Neřídí se tím, co smím nebo mohu, ale tím, co chci. A vždycky to nějak jde," říká sládek, jenž se vaření piva věnuje přes 20 let.

Deset druhů piv

Braufactum, které patří do pivovarnické skupiny Radeberger, v současnosti nabízí deset druhů piv vlastní výroby a přes dvě desítky z partnerských zahraničních pivovarů. Ačkoli prý Rauschmann miluje české pivo, to plzeňského typu mezi nimi chybí.

„Vůbec ho neděláme, protože plzeňských existuje v Německu tolik skvělých, že by nemělo smysl ho vařit. Hledali jsme spíše styly, které v Německu nejsou zastoupeny nebo neexistují v takové formě, v jaké je nyní vaříme," přiblížil svou filozofii. Připravuje tak například svrchně kvašené hořké kolínské pivo (kölsch), skotský ale, nakuřované pšeničné, německý porter a další méně rozšířené druhy.

Všechny stáčí do vysokých černých lahví jako na víno, z nichž se chmelový mok před zraky hostů nalévá do elegantních číší na vysoké noze, ve kterých by klidně mohlo být i červené. Tak to alespoň dělá obsluha luxusní restaurace Landgut Falkenstein v Königsteinu, která patří mezi asi stovku restauračních zařízení, s nimiž firma v Německu spolupracuje.

Pivo s čokoládovými tóny

Návštěvníci si zde mohou vybrat třeba speciálně sestavené menu, u něhož je ke každému ze čtyř chodů podáváno jiné pivo. Překrm v podobě křepelčích prsíček tak ozvláštňuje březňák s aroma pečených kaštanů a tmavého chleba, k polévce z dýní Hokkaidó se servíruje ovocně laděné pšeničné stylu IPA, chuť jeleního masa jako hlavního chodu doplňuje černé pivo s čokoládovými tóny a kapka pěnivého moku nechybí ani u sladké tečky na závěr.

„Stejně tak je možné si k ostatním menu objednat doprovodná piva a ochutnat různá v menším množství. O to je velký zájem," doplnil šéfkuchař Oliver Heberlein, podle něhož u těchto piv neplatí žádná zažitá spojení s druhy mas a dalšími pokrmy, známá u vín. „Rozmanitost jejich aroma je tak velká, že je nelze vměstnat to nějakých forem," vyzdvihuje gastronomickou přednost speciálů, odborně označovaných jako řemeslné pivo (craft beer).

Klobása k hořčímu pivu

Obyčejnější smrtelníci si na ně mohou zajít třeba do berlínské restaurace Das Meisterstück, jejíž chloubou jsou originální variace opékaných klobás a domácí chleba. „Ten velmi dobře harmonizuje s hořčími pivy IPA. A z našich klobás se tato ušlechtilá piva výborně chuťově hodí třeba ke kachní s aroma asijské citronové trávy," vylíčil majitel podniku Frank Waldecker, který hostům nabízí několik desítek pivních lahůdek z celého světa. Pro fajnšmekry má i sedmichodové menu s jejich degustací.

„Jsou určena pro ty, kteří si umějí vychutnávat, jsou přátelsky nakloněni experimentování, rádi pijí víno nebo whisky a jsou otevřeni zkoušení nových věcí i u piva," vysvětluje Rauschmann. Druhou cílovou skupinu podle něj tvoří milovníci zlatavého moku, které baví objevovat nové chutě, což prý platí zejména o mladých lidech.

Pije se po desetinkách litru

Zájem Němců o toto labužnické pivaření podle Rauschmanna stále roste, i když se nejedná zrovna o levnou záležitost. Jedna lahev vyjde okolo deseti eur (250 Kč) a mnohdy i na víc. „Každý, kdo si kupuje víno, si může koupit i lahev našeho piva. Nesmí ale uvažovat v množství. Tohoto piva se nepije litr nebo dva, ale pije se po desetinkách litru. Jde o zážitek, který při tom člověk má. Ne o to, kolik jsem toho vypil, nýbrž co jsem vypil," zdůrazňuje Rauschmann odlišnost od konzumace klasických piv.

Na tu chce Braufactum sázet i v Česku, kam firma plánuje začít vyvážet své produkty příští rok. Uchytit by se s nimi chtěla ve stále přibývajících pivních restauracích a barech a v pivotékách. „S tím, jak v České republice roste cena piva a lidé ho pijí každý den méně, o to víc si uvědomují, že za ty své peníze by chtěli něco zvláštního," vidí v Česku potenciál i pro exkluzivní značky Kamil Krakeš, šéf mezinárodní divize skupiny Radeberger.

„V Americe se jasně prokázalo, že to nový trend je a že je to cesta. Ani v Německu ani v České republice to určitě v nejbližších pěti letech nebude zásadní nositel obratu a zisků, ale ta cesta se bude postupně rozevírat. A v Česku do určité míry možná víc než v Německu," soudí Brňan ve službách pivovarnického gigantu z Frankfurtu nad Mohanem.

Autor: ČTK

17.12.2012 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:
Ilustrační foto
1 10

Experti: připlácení na péči vylepší zdraví i rozpočet státu

Stanislav Šulc.
13

Komentář Stanislava Šulce: Babiš nás zklamal. Je čas jít dál

Experti: připlácení na péči vylepší zdraví i rozpočet státu

Čeští pacienti jsou rekordmany ve zdravotní turistice. Ke svému lékaři zajdou i dvanáctkrát za rok. Přitom Skandinávcům to stačí jen třikrát a rakouským sousedům sedmkrát. Česko to stojí zbytečných dvacet miliard korun navíc.

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů, pořízené během uplynulého týdne.

Le Penová se sešla s Putinem. Kritizovala sankce EU vůči Rusku

Předsedkyně krajně pravicové francouzské Národní fronty (NF) a kandidátka v nadcházejících francouzských prezidentských volbách Marine Le Penová dnes na zasedání zahraničního výboru Státní dumy (dolní komory ruského parlamentu) prohlásila, že nevidí žádný důvod pro to, aby se Francie k Rusku chovala nepřátelsky. Podle agentury TASS se Le Penová zároveň vyjádřila nesouhlasně o sankcích, které na Rusko uvalila EU.

Drama na magistrátě: muž napadl strážného, poslal ho ke špatné přepážce

Neobvyklé pěstní drama se tento týden odehrálo v budově Magistrátu města Ostravy. Čtyřicetiletý muž, který si chtěl vyřídit pas, chtěl zlynčovat strážného.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies