Pouliční bitky podnapilých, rušení nočního klidu či poškozování cizích věcí byly nejčastějšími prohřešky, které museli němečtí policisté řešit během uplynulé noci. Přesto se ale situace ve městech spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko, kde se koná nejvíce karnevalových akcí, podle policie nijak zvlášť kontrole nevymkla.

V Kolíně nad Rýnem, největším městě zmíněné spolkové země na západě Německa, přijali policisté 224 trestních oznámení. V celách skončilo 180 lidí, velká část z nich kvůli agresivnímu chování v podnapilém stavu, a 11 policistů ve službě utrpělo zranění.

Sexuální útoky

I přes velká bezpečnostní opatření se nepodařilo zcela zabránit sexuálním útokům na ženy. Policie jich zaznamenala celkem 22. Dva označila za závažné, v jednom případě došlo prý ke znásilnění. Oproti loňskému roku, kdy poškozené ženy nahlásily devět sexuálně motivovaných napadení, a roku 2014, kdy jich bylo deset, se tak počet útoků více než zdvojnásobil.

Podle policie ale nemusí jít nutně o nárůst této kriminality. „Zvýšení počet (útoků) připisujeme zvýšené ochotě podat trestní oznámení," uvedl policejní ředitel Michael Temme. Vyšší ochota žen oznámit obtěžování či znásilnění na policii podle něj souvisí se silvestrovskými útoky a jejich následnou medializací.

Temme své tvrzení doložil na jednom z případů, kdy vyhazovač prý chtěl vpustit ženu do klubu „za 25 eur či za polibek". „Nechci to bagatelizovat, ale ukazuje to, že se ochota žen podat trestní oznámení změnila," uvedl policejní šéf. Před rokem by podle něj nikdo nic takového policii neoznamoval.

Bitky a rušení nočního klidu

„Kromě několika bitek a rušení nočního klidu se u nás nic závažného nestalo," uvedl mluvčí duisburské policie. Stejná situace byla například v Bonnu či Mönchengladbachu. Celkově prý výjezdů hlídek oproti loňskému roku ubylo, což snad lze přičíst i mírně nižší účasti lidí v karnevalových průvodech kvůli deštivému počasí.

V Kolíně nad Rýnem i dalších německých městech se v poslední noci loňského roku odehrála řada útoků na ženy, které jsou připisovány pachatelům severoafrického či arabského původu. Podle předběžných závěrů policejního vyšetřování se násilností dopouštěli imigranti a velkou část tvořili žadatelé o azyl.

V ulicích Kolína proto během čtvrtka hlídkovalo mnohem více policistů než obvykle, zhruba 2500. Na veselí dohlíželi také zaměstnanci soukromých bezpečnostních agentur. Temná zákoutí byla v rámci reakce na silvestrovské útoky večer lépe osvětlená.

Karneval je tradičně posledním uvolněním před půstem, který předchází Velikonocím. V Německu je jeho tradice silná zejména v Porýní, což souvisí s tím, že v době napoleonských válek sloužil karneval i jako výraz protestu proti francouzské okupaci. V současnosti se tyto slavnosti komercializovaly a zejména do Kolína na ně přijíždějí tisíce turistů.