Vlajky před spolkovými úřady v Německu budou do pátku spuštěny na půl žerdi. Památku 150 lidí, kteří při nehodě zahynuli, si ve čtvrtek připomene německý parlament. Truchlí mimo jiné gymnázium v západoněmeckém Halternu, jehož 16 studentů a dvě učitelky letadlem cestovali. Španělsko, jehož občané osudným spojem rovněž letěli, vyhlásilo třídenní smutek.

Šéf Lufthansy Carsten Spohr na Twitteru oznámil, že firma i její dceřiná společnost Germanwings co nejdříve umožní příbuzným obětí dostat se na místo neštěstí. Po ohlášené celosvětové minutě ticha v prohlášení označil nehodu za nevysvětlitelnou.

„Nelze vysvětlit, co se stalo letounu bez technických potíží a se zkušenou posádkou," uvedl Spohr s tím, že o příčinách neštěstí nebude spekulovat.

Na letišti v západoněmeckém Düsseldorfu, kam Airbus A320 ze španělské Barcelony směřoval, jsou nadále někteří příbuzní obětí. Situace v terminálu je poklidná. „Lidé přicházejí, aby ve svém smutku nebyli sami," řekl mluvčí letiště Christian Hinkel.

Zrušené vyučování

Halternské gymnázium ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko dnes zrušilo vyučování, škola je ale otevřená, aby studenti mohli vyjádřit smutek nad ztrátou spolužáků a vyučujících. Na místě jsou psychologové. „Včera nás bylo mnoho, dnes jsme sami," zní nápis na jedné z tabulí na školním dvoře.

Do gymnázia podle mluvčí místní policie Ramony Hörstové navzdory odvolané výuce přišlo ráno mnoho studentů, kteří vstupní schodiště zaplnili svíčkami a růžemi. Policejní kordony přitom znemožnily přístup davu německých i zahraničních novinářů, kteří chtěli hovořit se studenty a učiteli.

„Pro nás je dnes důležité umožnit všem v klidu rozjímat bez obtěžování médii. Nechceme bránit novinářům v jejich práci, ale je pro nás důležité chránit rodiny a blízké obětí, školáky, kteří se nechtějí vyjadřovat," vysvětlila policejní mluvčí.

„Jsme všichni ještě příliš traumatizovaní tím, co se stalo," řekl novinářům starosta města Bodo Klimpel.

Zármutek vyslovil i papež

Gymnázium dnes navštívila zemská ministryně školství Sylvia Löhrmannová, která oznámila, že ve čtvrtek v 10:53 SEČ oběti letecké katastrofy minutou ticha symbolicky uctí všechny školy v Severním Porýní-Vestfálsku.

Památku obětí tragédie si ode dneška připomíná mimo jiné Evropská komise, před jejímž sídlem budou do pátku vlajky na půl žerdi. Předseda komise Jean-Claude Juncker uvedl, že ho neštěstí hluboce zasáhlo. „Tragédie dopadla nejvíce na pozůstalé, zasáhla ale nás všechny," řekl.

Zármutek nad neštěstím vyslovil mimo jiné papež František. Ten podle agentury DPA sdělil, že se za mrtvé modlí a že spoléhá na milosrdenství boží. Pozůstalé ujistil, že s nimi hluboce soucítí, a poděkoval záchranářům, kteří v obtížných podmínkách pracují na místě havárie.

Francouzská prokuratura zahájila vyšetřování pádu airbusu
Francouzská prokuratura, která vyšetřuje okolnosti úterního pádu airbusu německé společnosti Germanwings se 150 lidmi na palubě, případ prozatím klasifikuje jako zabití z nedbalosti. Dnes o tom informoval portál spiegel.de. Vyšetřovatelé nicméně uvádějí, že příčina nehody, kterou podle francouzských úřadů nikdo nepřežil, je prozatím neznámá.

„Je samozřejmě ještě příliš brzo na to, hovořit o příčině nehody," řekl prokurátor Brice Robin televizní stanici BFM TV. „Víme jen, že letadlo velmi rychle ztratilo výšku a z 12.000 metrů kleslo na 2000 metrů."

Tento značný pokles z běžné cestovní hladiny dosud nebyl vysvětlen. Piloti stroje během osudového klesání nevyslali žádný nouzový signál, což vyvolává spekulace o dění na palubě. Policie i vládní představitelé prozatím žádnou verzi nevyloučili, možný teroristický útok ale označili za nejméně pravděpodobný.

Objasnit dění v posledních minutách letu by měla dvojice černých skříněk. Záchranáři prozatím našli zapisovač hovorů z pilotní kabiny, který je ale značně poškozený. Francouzské ministerstvo dopravy ohlásilo, že práce na získání nahrávek ze záznamníku již začala.

Na vyšetřování okolností nehody pracují i německé a španělské úřady. Španělská policie podle spiegel.de prověřuje záznamy z průmyslových kamer na letišti a z nástupu cestujících osudného letu.

Šéf Lufthansy Carsten Spohr, která nízkonákladovou společnost Germanwings vlastní, očekává, že první informace o příčinách nehody budou známy poměrně rychle. „Podrobné vyhodnocování ale potrvá déle," řekl Spohr.