Summit sedmi největších ekonomik světa se uskuteční 7. a 8. června na zámku Elmau v bavorských Alpách nedaleko Garmisch-Partenkirchenu. Sdružení Stop G7 Elmau, které připravuje na dobu summitu demonstrace proti globalizaci, si na okraji města pronajalo louku o rozloze 7000 metrů čtverečních, která měla posloužit pro ubytování protestujících.

Město nyní vybudování stanového městečka zamítlo. Pronajatá louka se nachází v záplavovém území a podle radnice by záchranáři v případě povodní nemohli včas dorazit na místo a zajistit bezpečnou evakuaci demonstrantů.

Obnovení hraničních kontrol

Německá policie očekává, že se do Garmisch-Partenkirchenu kvůli summitu sjede až 50.000 demonstran­tů. Kvůli obavám o zajištění bezpečnosti už dnes Německo dočasně obnovilo hraniční kontroly na hranicích s Českem a s Rakouskem, aby zamezilo příchodu lidí, kteří by mohli demonstrace využít k páchání násilí.

Německá policie chce zamezit tomu, aby se v Bavorsku opakovaly násilnosti, které provázely otevření nové budovy Evropské centrální banky ve Frankfurtu nad Mohanem letos v březnu. Lidé demonstrující proti úsporným opatřením a proti globalizaci se tam střetli s policií, při potyčkách bylo zraněno přes 200 osob.