Za akcí stálo Centrum pro politickou krásu (Zentrum für Politische Schönheit), které na sebe už v minulosti upozornilo řadou politických provokací. Jeho cílem bylo přinutit vládu ke zrušení části pobytového zákona, který stanoví, že přepravní společnosti nesmí na palubu dopravního prostředku směřujícího do Evropské unie vzít nikoho bez platného víza.

Právě toto opatření podle aktivistů vede k tomu, že stovky tisíc uprchlíků riskují své životy, plaví se do Evropy na vratkých člunech a ještě za to platí tisíce dolarů překupníkům místo toho, aby si za několik stovek dolarů prostě pořídili letenku. Na začátku celé protestní akce prý stála dětská otázka právě na to, proč běženci nepřiletí letadlem.

Brutální hra s uprchlíky

Centrum pro politickou krásu považuje postup Německa i dalších zemí Evropské unie za brutální hru s osudy uprchlíků, která připomíná hry v antickém Římě, a proto v turistickém centru Berlína vedle Humboldtovy univerzity vystavělo novodobou arénu, které dominoval nápis: „Žrát uprchlíky – nouze a hry". Do klece obehnané z větší části dřevěnou překližkou měli skrze skleněnou část možnost pohlédnout všichni kolemjdoucí.

Uvnitř se po necelé dva týdny nacházela čtveřice tygrů, která symbolizovala některé evropské země a jejich postoj k migrační krizi. Byl mezi nimi německý tygr Otto, rakouský Franz Joseph, maďarská Aranka nebo makedonský Niko. K oblíbené stravě Franze Josepha přitom prý patřila svoboda, u Aranky to byla ženevská konvence týkající se uprchlíků a u Nika zase lidská důstojnost.

Dobrovolníci

Aktivisté také hledali dobrovolníky, kteří by se na protest proti nařízení pobytového zákona nechali tygry roztrhat. Přihlásilo se jim jich několik včetně syrsko-libanonské herečky May Skafové. Právě ta v úterý večer předstoupila před několik stovek lidí, kteří se u klece shromáždili, a v arabštině jim přednesla své prohlášení.

Do poslední chvíle prý zvažovala, jestli má mezi tygry vstoupit, aby se nechala sežrat a zoufalým činem tak upozornila na zoufalou situaci uprchlíků. Nakonec se této role vzdala a předala ji přihlížejícím se slovy, že její smrt by německými politiky nepohnula.

Centrum pro politickou krásu se také chystalo do Německa na palubě letadla Joachim 1 dopravit 100 syrských uprchlíků, kteří už ve spolkové republice mají část rodiny. Stroj pojmenovaný po německém prezidentovi Joachimu Gauckovi, na něhož aktivisté také apelovali, ale nakonec nevzlétl. Společnost Air Berlin přepravu Syřanů bez evropských víz na poslední chvíli odmítla.