Když v letech 2015 a 2016, jak uvádí německý Die Zeit, přišly do Spolkové republiky tisíce uprchlíků, ujala se média role „veřejných vychovatelů“, než aby objektivně a kriticky popsala veřejné politické dění.

Pracovníci institutu pod vedení bývalého editora Die Zeitu Michaela Hallera prostudovali stovky článků publikovaných mezi únorem 2015 a březnem 2016 v největších a nejvlivnějších denících, jako je Bild, Die Welt, Süddeutsche Zeitung a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ilustrační foto.
Více než půlka Němců se bojí, že uprchlíci moc zvýší vliv islámu

Ve zprávě, která byla zveřejněna minulý týden, kritizují její autoři, že tzv. mainstreamová média“ jela na vlně politiky otevřených dveří uprchlíkům, kterou prosazovala kancléřka Angela Merkelová. Kromě toho nekriticky přejímala „slogany politických elit“, píše Die Zeit.

Novináři užívali „vítací kulturu“, aby morálně tlačili na veřejnost a ta přijala podporu a přijetí uprchlíků, uvádí studie Brennerova ústavu. Lidé, kteří kritizovali vládní politiku, byli novináři považováni za podezřelé a za potenciální rasisty. Současně se deníky stavěly do role vychovatelů lidí, působily na ně, aby se z nich staly „lepší lidské bytosti,“ argumentují autoři studie.

„Většina novinářů selhala v roli někoho, o kom se předpokládá, že čtenářů předkládá objektivní informace o světě,“ řekl deníku Die Zeit Michael Haller, vedoucí týmu, který studii zpracovával.

Peter Altmaier
Turecko se chová nepřijatelně, prohlásil šéf úřadu německé kancléřky Merkelové

Články obsahovaly zkušenosti, názory a postoje novinářů, zatímco zkušenosti běžných lidí, expertů a těch, kteří žádali o azyl, byly často ignorovány, uvedl Haller. Zpráva dospěla k závěru, že „výchovné zpravodajství“ velkých novin přispělo ke ztrátě důvěry v hlavní média a k rozdělení německé společnosti.

V letech 2015 až 2016 přišlo do Spolkové republiky přes milion žadatelů o azyl a zvláště poté, co v srpnu 2015 SRN otevřela hranice, proudily do země denně desetitisíce lidí bez kontroly. Příchod obrovského množství uprchlíků vedl k nárůstu popularity Alternativy pro Německo (AfD), krajně pravicové strany, která důsledně nesouhlasila s vládní politikou přijímání uprchlíků. V podzimních volbách do Bundestagu se předpokládá, že AfD se stane v poválečné historii Německa první pravicovou stranou kromě konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU), která vstoupí do parlamentu.

Afd a také protiislamistické hnutí Pegida na svých shromážděních již nějaký čas používají termín „Lügenpresse“ (prolhané noviny). Noviny, rádia i televize přišly o dobrou pověst kvůli obzvláště tvrdé kritice poté, co stovky žen v Kolíně a dalších městech nahlásily sexuální napadení při oslavách nového roku na konci roku 2015. Především státní média několik dní o sexuálních útocích ze strany uprchlíků mlčela, než reagovala na kritiku, že se bojí hlásit zločiny, které zobrazovaly žadatele o azyl ve špatném světle.

Merkelová přiznává, že integrace tolika lidí bude stát „čas, síly i peníze".
Uprchlíci jsou podle Merkelové šancí do budoucna