Náklady na péči o německé seniory v zařízeních v západních Čechách se podle deníku Mittelbayerische Zeitung pohybují od 1000 eur (27.400 korun) měsíčně výš. V německých pečovatelských ústavech ale měsíční poplatek není nižší než 2000 eur, často převyšuje i 3000 eur.

Rodiny žijící v oblastech, které jsou z Česka snadno dostupné, proto podle Mittelbayerische Zeitung zvažují umístění seniorů do českých spíš než německých pečovatelských domů. V tom případě sice pojišťovna nepřispívá na péči v ústavu, vzhledem k nižším cenám ale vyjde využití českého ústavu levněji i se započtením nákladů na pravidelné dojíždění členů rodiny na návštěvu.

Desítky případů

Zatím není k dispozici přesná statistika, kolik Němců využívá služby českých pečovatelských ústavů. Podle deníku lze ale hovořit už o desítkách případů a je pravděpodobné, že jich bude přibývat. Provozovatelé zařízení, která stojí v blízkosti hranice, uvažují o rozšíření kapacit nebo o otevření nových ústavů právě s ohledem na německou klientelu.

Němci už několik let využívají služby českých zubařů, kteří nabízejí péči na německé úrovni s výrazně nižšími cenami. Tato "zdravotnická turistika" se přitom neomezuje pouze na obyvatele pohraničních oblastí, využívají ho i lidé žijící několik set kilometrů od hranic.