V případě vítězství těchto dvou stran, jež kandidují jako Sionistický svaz, by se Herzog a Livniová po dvou letech střídali na postu předsedy vlády, pokud by se jim podařilo koalici sestavit.

Netanjahu v rozhovoru vykreslil budoucnost Izraele za vlády Herzoga a Livniové jako totální kapitulaci. Podle něj by to přineslo velmi citelné oslabení izraelské politiky vůči Palestincům a Íránu. Livniová mu vzkázala, že úkolem politika není strašit lidi, ale rozhodovat a odvracet hrozby.

„Existuje nebezpečí, že my (pravicový Likud) v těchto volbách prohrajeme. Za týden se mohou stát premiéry podle rotačního principu Herzog a Livniová, kteří budou vládnout s podporou arabských stran. Bude to tak zásadní politický obrat, že každý, kdo mu chce zabránit, by měl volit Likud," řekl Netanjahu. Kritizoval Herzoga i Livniovou za to, že nepodpořili jeho projev v americkém Kongresu o nebezpečí Íránu ani jeho politiku vůči Palestincům.

Kritika politiků

„Nebudou schopni vydržet ani tisícinu vteřiny. Jejich schopnost vést je nulová. Budete mít předsedu vlády, který padne na zem při prvním tlaku. Nejenom, že mu nebude schopen čelit, ale nebude mu chtít být ani vystaven. Chtějí jenom ustupovat a poddat se," tvrdil Netanjahu na adresu obou politiků.

Podle něj vláda Herzoga nebo Livniové bude ochotná rozdělit Jeruzalém a vzdát se tvrdého postoje vůči Íránu. „S podporou Arabů budou kapitulovat na všech frontách," řekl Netanjahu.

Průzkumy dnes dávají Likudu šanci získat ve volbách 17. března 21 ze 120 parlamentních křesel. Sionistický svaz má o tři křesla víc a Společná kandidátka zahrnující čtyři arabské strany 13 mandátů.

Předpokládá se, že sestavením vlády pověří prezident Reuven Rivlin toho z vůdců, jehož strana bude mít podle výsledků větší šanci sestavit koalici. Nemusí to být tedy automaticky šéf vítězné strany.