Rada bezpečnosti schválila výzvu na dnešním mimořádném zasedání, které se uskutečnilo o půlnoci místního času (6:00 SELČ) v New Yorku. Boje mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamas pokračují dnes již 21. dnem a vyžádaly si přes tisíc obětí.

Podle premiéra Netanjahua se výzva Rady bezpečnosti „vztahuje k potřebám krvelačné teroristické skupiny, která napadá izraelské civilisty". Nebere však prý v potaz bezpečnostní potřeby Izraele, ke kterým údajně patří hlavně demilitarizace Pásma Gazy.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun přitom dnes prohlásil, že obě strany konfliktu „vyjádřily vážný zájem" na dalším čtyřiadvaceti­hodinovém humanitárním příměří, neshodly se podle něj ale ještě na jeho načasování. Pan Ki-mun dnes také řekl, že ukončení izraelsko-palestinského sporu je otázkou „politické vůle". Političtí lídři Izraelců i Palestinců prý musí prokázat více lidskosti. „Proč tito lídři nechávají zabíjet své vlastní lidi? To není zodpovědné, je to morálně špatné," dodal.

Rada bezpečnosti OSN se sešla na začátku dne, kdy muslimové začínají slavit konec postního měsíce ramadánu – svátek Íd al-fitr, poznamenala agentura AP. Všechny dosavadní snahy o dosažení příměří zatím selhaly.

Vážné obavy ze zhoršení situace

V prohlášení Rady se mluví o tom, že příměří umožní dodávku nutně potřebné pomoci pro obyvatele Gazy, které v oblasti uvěznily boje. Bez toho, že by byl konkrétně jmenován Izrael či Hamas, dokument rovněž vyzývá obě strany konfliktu k tomu, aby „přijaly a dodržovaly humanitární příměří v období svátku Íd al-fitr a po něm". Také se mají snažit „dosáhnout trvalého příměří založeného na návrhu Egypta". Rada rovněž vyjádřila „vážné obavy ohledně zhoršující se situace, která je výsledkem krize v Gaze, a rovněž v souvislosti s úmrtími civilistů".

Americký ministr zahraničí John Kerry i šéf OSN Pan Ki-mun pobývali v uplynulých dnech v oblasti Blízkého východu a snažili se prosadit sedmidenní příměří, prozatím neúspěšně. Hamas si klade podmínku ukončení blokády Pásma Gazy, Izrael chce zase zničit všechny tunely a raketovou výzbroj Hamasu.