Na druhém místě s 20 mandáty skončila nacionalistická Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse, která za VVD oproti očekáváním výrazně zaostala. Wilders již Rutteho vítězství uznal.

Krátce před 5:00 SEČ byly spočítány hlasy v 366 z 388 volebních okrsků. Sčítání hlasovacích lístků ve zbývajících okrscích se tak může protáhnout, podle agentury ANP je možné, že na dokončení sčítacího procesu bude nutné vyčkat až do pátku.

VVD si oproti výsledkům voleb z roku 2012 o osm křesel pohoršila, i tak ale zůstává na politicky rozdrobené scéně nejsilnější stranou. Třetí místo připadlo Křesťanskodemokratické výzvě (CDA) a čtvrté Demokratům 66, obě formace získaly po 19 křeslech.

Čtěte také: Babiš: Nic ukazovat nebudu, ať mě klidně Sobotka odvolá 

Socialistická strana (SP) a Zelená levice (GL) mají shodně 14 poslanců. Zatímco SP si oproti minulým volbám o jeden mandát pohoršila, ekologická strana se ziskem 10 nových poslanců zaznamenala mimořádný úspěch.

Nizozemsko podle Rutteho ve volbách odmítlo populismus. "Dnešek byl svátkem demokracie," prohlásil v krátkém projevu premiér. "Nejkrásnější na tom je, že jsme nejsilnější. Musíme vytvořit stabilní vládu a vést zemi," dodal s odkazem na předpokládané vítězství své VVD.

Mezi hlavní poražené patří Strana práce (PvdA), která dosud měla 38 křesel a která se nově bude muset spokojit jen s devíti mandáty. Do parlamentu se dostalo ještě šest dalších stran, které získaly od dvou do pěti křesel.

Nepřehlédněte: Berlín i šéf liberálů v Evropském parlamentu vítají vítězství Rutteho strany

Vysoká volební účast

Zatímco ve štábu lidovců je patrná radost z vítězství i přes ztráty křesel, z tábora nacionalistů moc reakcí zatím moc slyšet není. Nicméně Wilders už svým voličům na twitteru za hlasy poděkoval a Ruttemu vzkázal, že se ho nezbavil.

Wilders uznal, že volby vyhrál Rutte. "Patříme ale rovněž mezi vítěze voleb, získali jsme nová křesla," řekl Wilders s odkazem na první výsledky, podle kterých si PVV oproti stávajícím 15 mandátům o několik poslanců polepšila. "(Naše) vítězství ale není takové, v jaké jsme doufali," dodal.

O účast ve volbách byl tradičně velký zájem. Už průběžně zveřejňované údaje o počtu hlasujících naznačovaly, že k volebním urnám přijde více voličů, než tomu bylo před pěti lety, kdy účast dosáhla 75 procent. Odhad agentury Ipsos uvádí, že nyní hlasovalo 81 procent voličů. Dosud nejvyšší, 88procentní účast byla zaznamenána v roce 1977. Aktuální propočet udává účast 77,7 procenta, tento údaj nicméně není konečný.

Kurz eura reagoval na odhad výsledků nizozemských voleb dalším posílením. Vůči dolaru stoupl o 1,25 procenta na 1,0735 USD, nejvyšší úroveň od 2. února a navázal na svůj téměř jednoprocentní vzestup po rozhodnutí americké centrální banky. Všeobecně slabý dolar také po odhadu výsledků voleb dál klesl vůči švýcarskému franku.

Přečtěte si: Horor v letadle. Ženě vybuchla sluchátka, má popálený obličej a krk

Mark Rutte je premiérem Nizozemska od roku 2010
- Rutte je první liberál ve funkci nizozemského premiéra od roku 1918.

- Premiérem se poprvé stal po volbách v roce 2010, kdy se součástí menšinového kabinetu stala jeho liberální Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD). V roce 2012 kabinet padl, liberálové však v předčasných volbách zvítězili a Rutte premiérský mandát obhájil.

 Nizozemský premiér Mark Rutte.Zdroj: ČTK- V čele strany VVD stojí Rutte od června 2006. Předtím byl od července 2002 do června 2004 státním tajemníkem pro sociální péči a zaměstnanost a od června 2004 do června 2006 státním tajemníkem pro výchovu, kulturu a vědu v prvních dvou vládách Jana Petera Balkenendeho. Potom se stal vůdcem své strany v parlamentu a vedl ji už do voleb v listopadu 2006.

- Politicky aktivní začal být za studií na Leidenské univerzitě, kde v roce 1992 získal diplom z historie.

- V letech 1988 až 1991 vedl Rutte hnutí mladých liberálů, které se v roce 2000 stalo součástí strany VVD. Po studiích deset let pracoval pro potravinářský gigant Unilever a jeho dceřiné firmy.

- Rutte se letos v lednu pustil do předvolební kampaně otevřeným dopisem, v němž apeloval na přistěhovalce, aby respektovali nizozemské zvyky. Lidé, kteří to nedokážou, by měli ze země odejít, dodal. Podle médií se tak Rutte snažil přebrat svému hlavnímu rivalovi Geertu Wildersovi, předsedovi krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV), co nejvíce voličů. Rutte v narážce na Wilderse také vyzval Nizozemce, aby zastavili "nesprávný populismus".

- Letos v únoru Rutte chválil výsledky své vlády. "Ekonomika je ve vynikajícím stavu a silně roste," uvedl s poukazem na údaje statistického úřadu, podle kterého je ekonomický růst v Nizozemsku na úrovni před krizí v roce 2008.

- Narodil se 14. února 1967 v Haagu jako nejmladší ze sedmi dětí. V mládí chtěl vystudovat konzervatoř a stát se pianistou.

- Je svobodný a bezdětný.