Komkov, který je mimo jiné předsedou Ruského fondu pro vzdělávání, podle agentury norskému výboru pro udělování Nobelových cen Zemana navrhl na udělení ceny v roce 2015. Prohlásil, že tato nominace je spojena s "rozumnou a vyváženou politikou" českého prezidenta ve vztahu k událostem na Ukrajině.

"Zpočátku stejně jako mnozí jiní evropští politici vyzýval k aktivnímu postupu evropských zemí na území Ukrajiny. Až do vyslání sil NATO. Poté, co se pečlivě zabýval situací, které tam vznikla, ale výrazně změnil svůj postoj k těmto událostem," cituje agentura akademikovo odůvodnění.

Komkovovi se především líbí, že Miloš Zeman podle něj podpořil pozici Ruska v otázce Krymu, když "prohlásil, že jedině Ruská federace je s to zajistit skutečná občanská práva obyvatelstva Krymského poloostrova". Oceňuje také, že český prezident prý řekl, že Krym byl vždy nedílnou součástí Ruska a Ukrajině ho nesmyslně daroval Nikita Chruščov.

Agentura Regnum připomněla, že Komkov patřil k iniciátorům navržení ruského prezidenta Vladimira Putina na letošní Nobelovu cenu za mír.