„Požádal jsem generálního prokurátora, aby se proti rozsudku odvolal," oznámil dnes v prohlášení norský ministr spravedlnosti Anders Anundsen. Podle verdiktu soudu z 20. dubna Norsko porušilo některá práva zakotvená v evropské Úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod, především prý zákaz nelidského nebo ponižujícího zacházení či trestání.

Breivik v červenci 2011 ve vládní čtvrti v Oslu odpálil nálož, jež připravila o život osm lidí. Krátce poté postřílel 69 účastníků letního tábora sociálnědemokra­tické mládeže na nedalekém ostrově Utöya. O rok později ho soud za terorismus poslal na 21 let do vězení, což je nejvyšší jednorázový trest, který je v Norsku možné uložit. Breivikův pobyt ve vězení ale může být prodlužován až na doživotí.

U soudu si Breivik stěžoval mimo jiné na používání pout, omezování korespondence, pravidelné prohlídky cely či izolaci od ostatních trestanců. Stát ho podle Breivikova tvrzení chce podmínkami vězení dohnat k sebevraždě. Právo na soukromý a rodinný život podle soudu ale dotčeno nebylo. Kontrola jeho korespondence je prý oprávněná.

Prokuratura Breivikovu samovazbu hájí tím, že vězeň je nebezpečný a v kontaktu s ostatními trestanci by se mohl pokusit o plánovaní dalších útoků podobných těm, které již spáchal.

Breivik má ve vězení mimo jiné k dispozici herní konzolu, televizi, přehrávač DVD, počítač, ale nikoli přístup na internet, a stroje na posilování. Denně může cvičit také na venkovním dvorku.