Po celé zemi s téměř pěti miliony obyvateli lidé ustali v práci, zastavily se vlaky a v hlavním městě Oslu utichl provoz v ulicích.

Norský král Harald V. a premiér Jens Stoltenberg se tiché vzpomínky zúčastnili v aule univerzity v Oslu. Jako první se zapsali do kondolenční knihy.

Občany k respektování minuty ticha vyzvaly i vlády ostatních skandinávských zemí a Islandu.

Zadržený dvaatřicetiletý pravicový extremista se přihlásil k pátečnímu pumovému atentátu v Oslu i ke střelbě do účastníků tábora mladých sociálních demokratů na nedalekém ostrově. Ve 13:00 SELČ má předstoupit před soud, jenž má rozhodnout o délce vyšetřovací vazby.

První stání před soudem bude neveřejné

Breivik se poprvé postavil před soud, který posoudí prodloužení jeho vazby. První slyšení probíhá s vyloučením veřejnosti a médií. Rozhodl o tom příslušný soudce.

Soud tak vyhověl naléhání policie a státního zastupitelství. Panovaly obavy, že podezřelý pravicový extremista Anders Behring Breivik by soudní jednání zneužil k hlásání svých propagandistických tezí, což také naznačil ve svém manifestu.

Breivik napsal, že chce dobu po svém případném zatčení využít k „propagandě“. Podezřelý se už přiznal, že oba páteční útoky provedl sám.

„Byl politicky aktivní a dospěl k závěru, že neuspěje s obvyklými politickými nástroji, a tak se uchýlil k násilí,“ řekl jeho právník Geir Lippestad televizní stanici TV2. Breivik údajně vyjádřil přání, aby mohl před soud předstoupit v uniformě.

Čtěte také: Mezi oběťmi Breivika je bratr norské princezny, zemřít měla i bývalá premiérka