Naopak pro nedostatek důkazů nechala prokuratura propustit muže jménem Fayçal C. jenž byl podezřelý, že je třetím teroristou provázejícím dva atentátníky z bruselského letiště.

Agentura Reuters dnes s odvoláním na krizový štáb informovala o nejméně 34 zabitých, AFP krátce poté s odkazem na stejný zdroj uvedla bilanci o jednoho mrtvého vyšší. De Brocková na twitteru upřesnila, že 31 lidí zahynulo při výbuších na letišti a v metru, další čtyři lidé pak podlehli zraněním v nemocnicích.

Identifikace těl ještě neskončila, zatím se podařilo zjistit identitu 28 zabitých. Z identifikovaných obětí zahynulo 15 na letišti, šest z nich byli Belgičané a devět cizinci. Z obětí, které zahynuly při výbuchu metra, úřady určily totožnost 13 lidí, jde o deset Belgičanů a tři cizince. Mezi mrtvými jsou čtyři Američané, ale také občané Británie, Itálie, Číny, Nizozemska, Francie, Německa a Švédska.

Obnovení provozu na letišti

V odletové hale letiště Zaventem se v úterý odpálili dva sebevražední atentátníci, které doprovázel ještě třetí terorista. Úřady se podle belgických médií domnívaly, že je jím zřejmě novinář na volné noze Fayçal Cheffou, označovaný v oficiálních prohlášeních jako Fayçal C. Dnes ale prokuratura oznámila, že důkazy o jeho vině nesvědčí, a nechala jej propustit. Třetí muž, který má na hlavě klobouk, ještě před explozemi z letiště odešel a policie po něm nadále pátrá. Vyšetřovatelé nově zveřejnili záznam bezpečnostní kamery, dosud byla k dispozici jen fotografie z tohoto videa.

Od útoků atentátníků na letišti Zaventem je tento klíčový bruselský dopravní uzel uzavřen. Letiště prozatím neví, kdy obnoví činnost, nyní se ale připravuje na zkoušky toho, zda je možné služby alespoň částečně obnovit. V úterý na 800 zaměstnanců vzdušného přístavu prověří funkčnost dočasné infrastruktury a také opatření pro odbavování cestujících.

Dělníci v Zaventem začali s potřebnými stavebními pracemi ve čtvrtek. Odlétající cestující nyní budou procházet prozatímní odbavovací halou v přízemí, kde dočasně budou přepážky a místa k odevzdání zavazadel. Odtud pak přes služební schodiště projdou do původní kontrolní zóny, kterou výbuchy neponičily.

Nový systém musí podle mluvčí letiště Florence Mulsové nejdříve schválit vláda, teprve poté je možné očekávat opětovné zprovoznění uzavřeného terminálu. Všechna připravovaná opatření musí mimo jiné vyhovět všem bezpečnostním standardům.