Incident se stal ve chvíli, kdy v prezidentském paláci skládala přísahu nová italská vláda premiéra Enrika Letty.

Před palácem Chigi v centru Říma, kde sídlí vláda a její premiér, byly dopoledne stovky lidí, včetně turistů. Podle svědků tam útočník v obleku a kravatě náhle vytáhl zbraň a začal ze vzdálenosti asi pěti metrů pálit po policistech. Ti střelbu opětovali a střelce, který se vydal na útěk, téměř okamžitě zatkli. Na místě vypukla panika.

Jednoho z příslušníků polovojenské policie (carabinieri) zasáhla kulka do nohy, druhého do krku. Zranění jsou vážná, policisté ale nejsou v ohrožení života. Jedna ze střel lehce zranila těhotnou ženu, která se na místě procházela s rodinou. Zraněný je i pachatel.

Policie uvedla, že střelcem byl 49letý muž ze severní Itálie. Římský prokurátor Pierfilippo Laviani novinářům řekl, že střelec byl s drobnými zraněními, způsobenými při potyčce s policisty při zatýkání, převezen do nemocnice. Laviani již s údajným útočníkem mluvil. Podle něho jde o „zoufalého muže, který ztratil práci a přišel o všechno". Původně chtěl prý střílet po politicích, protože se ale k žádným nedostal, začal střílet na policisty, kteří byli na náměstí. Muž podle něj vše přiznal a nezdá se být duševně nevyrovnaný. První informace totiž naznačovaly, že útočník možná není zcela psychicky v pořádku.

Starosta Říma Gianni Alemanno předtím řekl, že politická krize posledních měsíců v Itálii rozhodně mohla způsobit určité napětí ve společnosti.

Palác Chigi je od prezidentského paláce, kde nová vláda skládala přísahu, vzdálen asi kilometr. Policie prostranství před oběma paláci po incidentu vyklidila.

Nová italská vláda premiéra Letty složila přísahu

Nová italská vláda premiéra Enrika Letty složila přísahu do rukou prezidenta Giorgia Napolitana. Jednadvacetičlenný kabinet velké koalice vznikl po dvou měsících od nerozhodných únorových voleb. Chybí v něm jak expremiér Silvio Berlusconi, tak odstupující vůdce levice Pier Luigi Bersani.

Nová italská vláda má 21 ministrů, z toho sedm žen, což je nejvíc v dějinách italské republiky. Šestačtyřicetiletý levicový liberál Letta do kabinetu pozval jak politiky, tak odborníky. Vláda se v pondělí bude v parlamentu ucházet o vyslovení důvěry.

Na koaliční vládě se podílejí Bersaniho a Lettova Demokratická strana, Berlusconiho strana Lid svobody (PdL) a centralistický blok Občanská volba dosavadního šéfa úřednického kabinetu Maria Montiho.

Únorové předčasné volby v Itálii, která je třetí největší ekonomikou v eurozóně, těsně vyhrála Demokratická strana. Podařilo se jí však získat většinu pouze v dolní komoře a nikoli v Senátu. Na vytvoření životaschopné vlády to nestačilo, proto Bersani se svým pokusem o sestavení vlády neuspěl.

Nabídky na vytvoření velké koalice ze strany PdL levice dlouho odmítala, zlom nastal až minulý týden po znovuzvolení prezidenta Giorgia Napolitana.