Kabinet bude mít za úkol zajistit zemi další zahraniční finanční pomoc a pokračovat v tvrdých úsporných ekonomických opatřeních, a to do předčasných parlamentních voleb patrně v únoru.

V kabinetu, jenž bude mít 49 členů, včetně premiéra, místopředsedů vlády, ministrů a státních tajemníků, si uchovali převahu socialisté, kteří dosud vládli samostatně. Ve vládě je také šest zástupců největší pravicové strany Nové demokracie (ND) a čtyři menší pravicové strany Lidová ortodoxní výzva (LAOS).

Svůj post uhájil klíčový místopředseda vlády a ministr financí Evangelos Venizelos, který povede vyjednávání o umazání velké části řeckého dluhu u soukromých věřitelů a bude v neustálém pracovním kontaktu s eurozónou a Mezinárodním měnovým fondem (MMF). ND převezme kontrolu například nad ministerstvy zahraničí a obrany.

V pondělí by měl nový premiér přednést programové prohlášení vlády, po němž by mělo pravděpodobně už následovat hlasování v třísetčlenném parlamentu o důvěře vládě. Svůj záměr podpořit nový kabinet oznámila další pravicová strana Demokratické spojenectví (DISY). Papadimosův tým se tak bude opírat o podporu čtyř uskupení s více než 250 poslanci, tedy s více než 80 procenty zákonodárců.

Eurozóna očekává od nové řecké vlády, že bude pokračovat v politice přísných úspor výměnou za masivní finanční pomoc zemí platících eurem a Mezinárodního měnového fondu v celkové výši překračující 200 miliard eur (5,1 bilionu Kč) a za prominutí 100 miliard eur z řeckého dluhu, který dosahuje celkové výše 350 miliard.