VYBERTE SI REGION

Nové beaujolais je prý nejlepší za 50 let

Paříž – Ve Francii se ve čtvrtek začalo rozlévat letošní nové beaujolais, které je podle některých výrobců nejlepší za posledních 50 let.

19.11.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Iveta Nádvorníková

Jestliže ochutnávky například v Paříži začaly jen pozvolna s pauzou na oběd, úderem půlnoci a za třeskotu zábavní pyrotechniky jako na Nový rok měli mladé víno tradičně příležitost okusit tisíce účastníků slavnosti v Beaujeu na jihovýchodě země.

V Beaujeu nedaleko Lyonu asi 5000 nadšenců opět odpočítávalo deset posledních vteřin před půlnocí, než se za explozí dělbuchů a pod letícími světlicemi začaly uvolňovat zátky na prvních lahvích. Opět slavili hlavně studenti zejména ze zahraničí – letos byli nejvíce zastoupeni Angličané, Australané a Dánové, nechyběli ovšem ani turisté z Dálného východu, zejména z Tchaj-wanu a Japonska.

Tradiční procesí

Před půlnocí nebyli účastníci oslav ochuzeni o tradiční procesí, zavedené teprve před dvěma desítkami let, kdy vinaři tlačí trakaře naplněné hořící suchou révou, což má symbolizovat konec namáhavé sklizně.

Přímo v Lyonu se ochutnávači vína smísili s davem oslavujícím vítězství Alžírska nad Egyptem o postup na fotbalové mistrovství světa v příštím roce. A také s lidmi nadšenými z postupu Francie. Podobně jako v Lyonu i v dalších francouzských městech, kde je silná arabská menšina původem ze severní Afriky, se hodně jásalo. Někdy se to ale zvrhávalo s násilné střety s pořádkovými silami.

„Je to trojnásobná oslava: Alžírsko se kvalifikovalo, Francie postoupila a je tady nové Beaujolais,“ nadšeně halasil například třicetiletý Farid. „Už jsem nové Beajolais oslavovala loni v Praze a jsem ráda, že to můžu oslavovat v oblasti původu,“ svěřila se agentuře AFP jednadvacetiletá česká studentka Jana, které na místo dorazila s kamarádkami z Hongkongu.

„Byla jsem trochu překvapená tím, kolik bylo fotbalových fanoušků v ulicích. Trochu jsme se nadechly slzného plynu. Zachvátila nás panika, než jsme dorazily sem,“ dodala. Oslavy příchodu nového beaujolais byly na programu mimo jiné v Tokiu, Los Angeles nebo v Praze.

Malé obchůdky i hypermarkety

Některá bistra a restaurace v Paříži ve čtvrtek vábily na nové beaujolais stejně jako obchodní řetězce specializující se na víno. V samoobsluhách a velkých hypermarketech bylo vínu vyhrazeno zpravidla jen skromné místo. Klasická lahev vína o obsahu 0,7 litru stojí zhruba od tří do deseti eur (78 až 260 korun). „Je to jeden z největších ročníků, jaký jsem kdy zažil. Můj otec, který má větší odstup než já, si myslí totéž. Nejlepší za 50 let,“ tvrdí podle deníku Le Figaro jeden z vinařských velkovýrobců Edouard Labruyere.

Sdružení producentů tohoto vína Inter-Beaujolais se obává, že se navzdory ideálním podmínkám, kdy víno je vynikající a kdy jsou sklípky kvůli nepříliš povedeným předchozím dvěma ročníkům takřka prázdné, podaří prodat jen něco přes třetinu sklizně (tedy kolem 280.000 až 300.000 hekto­litrů).

Loni to přitom bylo skoro 304.000 hektolitrů, z toho 188.000 ve Francii a téměř 116.000 do zahraničí. Do Japonska bylo vyvezeno přes 50.000 hektolitrů, do zemí Evropské unie (a to zejména do Británie, Německa a Belgie) 39.000 a do USA skoro 17.000.

V Japonsku až třicetinásobně dražší

Prvním zahraničním odběratelem zůstává Japonsko, a přestože se v této zemi víno prodává dvaceti až třicetinásobně dráž než v Evropě, z čehož těží distributoři, výrobci žehrají na výrazný pokles velkoobchodních cen. Za hektolitr klasického beaujolais (beaujolais simple) utrží kolem 150 eur (3800 korun), za beaujolais village 165 eur (4200 eur).

„To je o 20 až 30 eur méně, než s čím jsme počítali,“ podotkl předseda vinařské organizace ODG Daniel Bulliat.

Beaujolais je označováno přinejlepším za průměrné víno. Už burgundský kníže Philippe le Hardi zakázal v roce 1395 je podávat na svém panství jako podřadné pití. Jako čerstvý produkt ale mělo svou svěžest, takže se začalo propagovat právě tak.

Čtěte také: Bitva vín: Svatomartinské poráží Beaujolais

Autor: ČTK

19.11.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Na Mezinárodní vesmírné stanici jedí kosmonauti francouzská jídla

Paříž - Ve zhruba 400 kilometrech výšky, na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), jí francouzský kosmonaut Thomas Pesquet a jeho pět kolegů převážně francouzská jídla. Na jejich přípravě se podílí od roku 2006 francouzský šéfkuchař Alain Ducasse, jemuž letos pomáhá Thierry Marx, píše francouzský deník Libération.

Rath opět zamíří do soudní síně, tentokrát žaluje státního zástupce

Praha - Bývalý středočeský hejtman David Rath znovu míří do soudní síně, tentokrát v roli žalujícího. Jeho žalobu na státního zástupce Petra Jiráta, který dozoruje Rathovu korupční kauzu, začne soud veřejně projednávat v únoru. Redakce to zjistila z justiční databáze Infosoud. Rathovi vadí některé výroky, které o něm Jirát řekl v rozhovoru pro média.

V Praze končí kongres evropských socialistů

Praha - V Praze dnes končí třídenní kongres Strany evropských socialistů. V rámci jednoho z diskusních panelů v Kongresovém centru promluví k účastníkům mimo jiné lídr britských labouristů Jeremy Corbyn. Jednání by mělo uzavřít přijetí deklarace.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies