Jde o jeden z nejkrvavějších dní násilností, které mezi Izraelci a Palestinci panují od počátku října. Na jejich počátku byly spory o přístup na Chrámovou horu v Jeruzalémě, kde jsou posvátná místa islámu i židovství.

Při jednom z dopoledních útoků dva Palestinci vyzbrojení puškou a noži zabili v městském autobuse dva lidi a čtyři další zranili. Podle svědků se jeden z nich snažil zmocnit řízení a zabránit lidem dostat se ven. Jeden z útočníků byl při zásahu policie zabit, druhého zadrželi. O několik minut později najel palestinský motorista autem k autobusové zastávce v centru města, pak vystoupil a začal nožem bodat do chodců. Jednoho zabil a šest dalších zranil.

Útoky ve městě Raanana

Dva útoky má za sebou dnes také město Raanana, které leží severně od Tel Avivu. Ráno tam Palestinec pobodal jednoho Izraelce a lidé, kteří byli poblíž, se na útočníka vrhli a drželi ho do příjezdu sanitek. „Začal do toho člověka bodat, několikrát jsem ho udeřil a kopl, až mu z ruky nůž vyletěl. Přál jsem si, abych měl pistoli, protože bych ho zastřelil," řekl jeden z obchodníků, který se účastnil občanského zásahu. K místu incidentu doběhl s ohromným slunečníkem, který používá u svého stánku. Při dalším útoku v tomtéž městě Palestinec pobodal čtyři lidi.

V severoizraelském městě Kirjat Ata se pak jeden Izraelec pokusil o odvetnou akci a vrhl se s nožem na jiného muže. Považoval ho za Araba, ale ukázalo se, že to byl Žid. Oba se při incidentu zranili.

Při střetu s izraelskými bezpečnostními složkami pak dnes odpoledne v Betlémě zahynul osmadvacetiletý Palestinec. Počet Palestinců, kteří byli během nynějších násilností zabiti, se tak vyšplhal již na nejméně 30. V tomto údaji jsou zahrnuti i palestinští útočníci. O život rovněž přišlo sedm Izraelců.

Odpověď na palestinské útoky

Izraelský premiér dnes uvedl, že jeho vláda vypracovává sérii „agresivních kroků", které budou odpovědí na palestinské útoky. „Nebudeme se obávat použít veškeré dostupné prostředky, abychom znovu obnovili klid," prohlásil premiér Netanjahu. V plánu jsou prý nová bezpečnostní opatření.

Palestinci už několik týdnů protestují proti přítomnosti Židů na jeruzalémské Chrámové hoře. Zvýšenou vlnu násilí vyprovokoval útok, při němž Palestinci zastřelili 1. října na Západním břehu Jordánu v autě manželský pár před očima jeho čtyř dětí. Izrael pak posílil bezpečnostní opatření a bezpečnostní složky jsou v pohotovosti. Většina útočníků jsou mladí Palestinci nebo izraelští Arabové, kteří se nehlásí k žádné radikální organizaci. Útočí náhodně a policie ani armáda nedokáže incidentům zabránit.

Palestinci na dnešek vyhlásili na Západním břehu Jordánu a v Pásmu Gazy den hněvu. Majitelé stánků a obchodů v Jeruzalémě tento týden konstatovali citelný úbytek zákazníků, protože lidé se údajně bojí nakupovat v ulicích a dávají přednost lépe zabezpečeným nákupním centrům.

Současná situace připomíná mnoha Izraelcům doby dvou předchozích palestinských protiizraelských povstání, někteří hovoří o třetí intifádě. Při druhé Palestinci často útočili na kavárny a autobusy s Izraelci.

V Pásmu Gazy dnes přišli k hranici s Izraelem vyjádřit podporu útočníkům stovky tamních obyvatel. Házeli na vojáky na hranici kamení a zapálené pneumatiky a Izraelci se je snažili rozehnat. Pět lidí bylo zraněno.