Současné unijní plány nefungují, protože mnoho členských zemí tvrdě odmítá přijímat uprchlíky, uvedl dnes v nizozemském tisku šéf místních labouristů Diederik Samsom, klíčový spojenec premiéra Marka Rutteho. Podle něj by skupina států EU mohla přijmout určitý počet běženců z Turecka, pokud by se ostatní mohli posílat zpět. Mohlo by se to uskutečnit rychle, jakmile Turecko získá „plný status bezpečné země" pro migranty.

Nizozemský list De Volkskrant dnes podle zpravodajského portálu Courrier International upřesnil, že plán počítá s tím, že všichni migranti, kteří vstoupí do Řecka, budou automaticky loděmi vraceni do Turecka. „Právně je to podle Haagu možné, protože Turecko má status bezpečné země. Výměnou by EU každý rok přijímala 150.000 až 250.000 migrantů, kteří pobývají v Turecku. To by podle nizozemské vlády vedlo k menšímu a zvládnutelnějšímu přílivu přistěhovalců," uvedl web.

Přesídlování uprchlíků

Evropská komise loni v polovině prosince zveřejnila plán na přesídlování syrských uprchlíků z Turecka, ke kterému by se členské země mohly dobrovolně přidat. Materiály, které komise členským zemím předložila k diskusi, hovoří o 80.000 lidech ročně. Na okraj prosincového summitu o takové možnosti s některými zeměmi jednala také německá kancléřka Angela Merkelová. Už dříve se státy EU dohodly, že do EU přesídlí 20.000 osob s právem na mezinárodní ochranu.

Nizozemský premiér Rutte, který 20. ledna slíbil přijmout ve vedení EU do osmi týdnů opatření k výraznému snížení přílivu přistěhovalců, na novém plánu intenzivně pracoval s rakouskými, německými a švédskými úřady. „Hodlá kolem projektu vytvořit užší skupinu zemí. Doufá, že projekt se začne uplatňovat do března či dubna," citoval Courrier International nizozemský deník.

Rakouské ministerstvo vnitra podle APA uvedlo, že nebezpečné a masové plavby z Turecka na řecké ostrovy musí skončit. Jakmile prý bude jasné, že takové cesty končí deportací, počet plaveb se sníží. Dá se tím také na vědomí, že jedinou legální cestou pro získání azylu v EU budou hotspoty, tedy unijní přijímací a registrační střediska, dodalo ministerstvo.

Podobně podle APA hovořil Samsom v nizozemském rozhlase. Turecko ale ještě musí upravit několik zákonů a také zlepšit podmínky syrských žadatelů o azyl.