Van Rompuy dnes ve svém úvodním vystoupení premiéry a prezidenty osmadvacítky vyzval, aby skutečně dokončili složité vyjednávání o klimatických cílech EU do roku 2030. "Bude to nejlepší možné rozloučení pro pana předsedu Barrosa i pro mne," poznamenal belgický expremiér, známý kromě jiného svou zálibou v japonských básních haiku.

Na dnešní večer zřejmě nezapomenou ta větší z jeho šesti vnoučat, která k pobavení evropských státníků i přítomných fotografů přizval k tradičnímu společnému snímku všech účastníků jednání.

Uplynulých pět let, kdy stál v čele jednání členských zemí, bylo podle Van Rompuye "bouřlivých" a soudit prý je bude moci až historie. V čele Evropské rady byl belgický politik od prosince 2009, tedy v době, kdy se unie snažila najít řešení pokračující ekonomické krize.

Ještě pro jednoho evropského politika byl ale dnešní summit neobvyklý, a to ne kvůli komplikovanému a složitě dohadovanému obsahu. Český premiér Bohuslav Sobotka dnes slaví 43. narozeniny. Podle informací ČTK dostal přímo na summitu jako dárek belgické pralinky.

Když letos v červenci připadl summit na 60. narozeniny německé kancléřky Angely Merkelové, jeden z německých novinářů na noční tiskové konferenci spustil na její počest popěvek "Happy Birthday".