Eisena nyní bude muset potvrdit americký Senát. Eisen má kořeny v bývalém Československu. Pocházela odsud jeho matka, otec se narodil v Polsku. Oba rodiče přežili holokaust.

Zároveň s kandidátem na nového velvyslance v Praze šéf Bílého domu nominoval i nové ambasadory v Indonésii, Nigérii a Venezuele. „Jsem pyšný, že mohu nominovat tak vynikající a oddané jednotlivce, aby se ujali tak důležitých rolí. Budou hodnotným rozšířením mé administrativy při práci na výzvách doma i v zahraničí. Těším se na spolupráci s nimi v nadcházejících měsících a rocích,“ uvedl Obama v tiskové zprávě.

Právník z Washingtonu

Washingtonský právník Eisen v současnosti působí jako prezidentův poradce pro etiku a vládní reformu a v dubnu byl v Praze jako součást Obamova doprovodu. Podle Bílého domu se zabýval například regulací lobbistů, reformou finančního sektoru, zákonem o financování volebních kampaní či otevřenou vládou. Eisen se podílel také na novém etickém kodexu pro zaměstnance Bílého domu, kvůli jehož přísnosti si Eisen vysloužil přezdívku „Pan Ne“ (Mr. No). Podle názorů zaznívajících z Bílého domu se nebojí komukoliv z americké administrativy říct do očí, co by měl a co by neměl dělat na poli etiky a dobrých mravů.

Pravděpodobný budoucí americký velvyslanec v Praze radil Obamovi již během příprav na převzetí moci. Předtím byl 17 let partnerem ve washingtonské právní firmě Zuckerman Spaeder. Je také spoluzakladatelem organizace Občané pro zodpovědnost a etiku ve Washingtonu (CREW), jejíž hlavní činností je kontrola vlády. Eisen s vyznamenáním vystudoval dvě americké prestižní školy, a to Brownovu univerzitu a Harvardovu univerzitu, kde se seznámil s Obamou.

V případě schválení Senátem bude Eisen patřit k těm, jimž diplomatický post vynesla finanční podpora amerických politiků. Kandidát na velvyslance v Praze od roku 1999 demokratické straně a jejím kandidátům věnoval 58.000 dolarů (zhruba 1,076 milionu korun). Před posledními volbami do Bílého domu v roce 2008 také pomohl Obamovi od jiných dárců získat mezi 200.000 až 500.000 dolary.

Kromě takzvaných politických nominací se na místa velvyslanců Spojených států dostávají i kariérní diplomaté. Ze šesti dosavadních velvyslanců USA v Česku tomu tak ale bylo pouze v případě prvního z nich – Adriana Basory.

Podporuje demokraty

Eisen přitom téměř výhradně podporuje demokraty. Jedinou výjimku učinil v roce 2000, kdy věnoval 250 dolarů tehdejšímu uchazeči o republikánskou nominaci na prezidenta a pozdějšímu soupeři Obamy v předloňských prezidentských volbách Johnu McCainovi.

Jeho jméno se objevilo v českých médiích letos v dubnu po pražském pobytu amerického prezidenta, během něhož Obama podepsal s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem nástupce smlouvy START. Šéf Bílého domu údajně Eisena zmínil během jednání se svým českým protějškem Václavem Klausem.

Místo velvyslance v Praze je volné od loňského 20. ledna. Republikán Richard Graber odjel poté, co se ve Spojených státech vyměnila administrativa. Nejvýše postavenou diplomatkou na americkém zastupitelském úřadu v ČR pak byla Mary Thompson-Jonesová, která byla dočasně pověřená řízením úřadu. Nedávno ji vystřídal chargé d'affaires John Ordway.