První etapa spočívá v leteckých úderech proti IS. Ta už začala v srpnu a USA provedly 145 náletů na cíle IS v severním a západním Iráku. Až Irák sestaví novou vládu, což by mělo být tento týden, zahájí USA další fázi. Půjde o intenzivní výcvik, poradenskou činnost a vojenské vybavování irácké armády a spojeneckých milicí, zejména kurdských.

Třetí fáze je pak považovaná za nejobtížnější a politicky nejcitlivější, protože v ní půjde o zničení jednotek IS na území Sýrie. Očekává se, že tohoto cíle se nepodaří dosáhnout za Obamova mandátu a bude se jím muset zabývat Obamův nástupce, který vzejde z voleb v roce 2016. Pentagon podle listu počítá s tím, že vojenská kampaň proti IS potrvá nejméně 36 měsíců.

Plány vysvětlí ve středu

Obama prý chce tyto kroky vysvětlit ve středečním projevu, v němž také hodlá Američany ujistit, že USA nevede do další irácké války. „Chceme systematicky oslabovat kapacitu radikálů, omezit území, jež kontrolují, a nakonec je porazit," sdělil Obama už o víkendu v televizi NBC.

New York Times poznamenává, že v každém případě půjde o bezprecedentní americkou operaci, neboť na rozdíl od Jemenu nebo Pákistánu se v ní USA neomezí jenom na bezpilotní letadla a na rozdíl od Afghánistánu nepošlou do Iráku pozemní armádu. Obama také tentokrát buduje mezinárodní koalici otevřeně, což nebyl případ zákulisního vůdcovství v případě pomoci libyjským revolucionářům v roce 2011.