Podle pravidel kampaně mají lidé na internetu zveřejnit video, jak si nechávají hlavu polít vědrem studené vody. Zároveň mají vyzvat další osobu či osoby, aby je během následujících 24 hodin následovaly nebo věnovaly na konto boje s ALS sto dolarů. Prezident Obama se podle čtvrtečního sdělení Bílého domu rozhodl pro to druhé.

Do akce se nezapojí ani Zeman. „Pan prezident se v tuto chvíli neplánuje k této akci připojit," řekl dnes Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. K iniciativě se ale připojil slovenský prezident Kiska. Na svém facebookovém profilu zveřejnil videonahrávku, jak na sebe o dovolené vylil vědro s vodou. Kiska tak přijal výzvu slovenské tenisové jedničky Dominiky Cibulkové. K následování pak vyzval bývalého úspěšného slovenského hokejistu Petera Bondru, dále cyklistu a vítěze bodovací soutěže letošního ročníku Tour de France Petera Sagana a výkonného ředitele nadace Dobrý anděl Jána Dobáka. Nadace pomáhá rodinám těžce nemocných a Kiska ji v minulosti zakládal.

„Celá kampaň vypadá jako zábava, ale není tomu tak. Ačkoliv se už léta věnuji nemocným v Dobrém andělovi, o této nemoci (ALS – pozn. redakce), přiznávám, jsem mnoho nevěděl. (…) Polít se ledovou vodou je to nejmenší, co se dá pro lidi trpící touto nemocí udělat," uvedl Kiska.

Milionář, filantrop a bývalý podnikatel Kiska ještě před nástupem do úřadu slíbil, že prezidentský plat věnuje na charitu. Podle dřívějších informací svou červnovou čistou mzdu ve výši 5376,30 eura (téměř 150.000 Kč) rozdělil mezi deset rodin.

Amerického prezidenta Obamu k proceduře se studenou vodou vyzvala řada lidí včetně kanadského zpěváka Justina Biebera. Na kontě boje s ALS se už podle organizátorů kampaně sešlo přes 41 milionů dolarů. Hlavu si nechala polít celá řada amerických celebrit, mezi nimi i bývalý prezident George Bush mladší, guvernér státu New Jersey Chris Christie nebo Ethel Kennedyová, šestaosmdesátiletá hlava mocného klanu Kennedyů. I ona k následování vyzvala Obamu.

Bílý dům důvody svého stanoviska neoznámil. Podle agentury AP americké ministerstvo zahraničí zakázalo, aby se do kampaně zapojili velvyslanci a další vysoce postavení diplomaté. Odporovalo by to prý pravidlům, která zakazují využívat úředního postavení k účasti na soukromě organizovaných akcích. Zákaz prý platí i v případě, že jejich smysl je prospěšný.