Obama své rozhodnutí zdůvodnil obavami o národní bezpečnost, zákon by prý mohl poškodit spolupráci se zahraničními spojenci v boji proti terorismu i v jiných otázkách. Nepochybně by ochladly vztahy mezi USA a Saúdskou Arábií, která je klíčovým americkým spojencem na Blízkém východě.

Zákon o uplatnění spravedlnosti vůči sponzorům terorismu (Justice Against Sponsors of Terrorism Act, JASTA) by se podle Obamy mohl obrátit proti USA. Pokud budou moci Američané žalovat Saúdskou Arábii, pak by mohli občané jiných zemí udělat to samé Spojeným státům, domnívá se Bílý dům.

Zákon, který začátkem měsíce schválila Sněmovna reprezentantů a již v květnu Senát, má umožnit žalovat saúdskou vládu u amerického federálního soudu. Rijád jakýkoli podíl na útocích, či financování teroristů odmítá a proti zákonu se v minulosti několikrát důrazně ohradil.

Sebevražedné atentáty na USA z 11. září 2001, při nichž zemřelo téměř 3000 lidí, provedlo 19 teroristů arabského původu, z nichž 15 bylo občany Saúdské Arábie.

Kongres může prezidentské veto zvrátit. V obou komorách by ale zákon musely podpořit nejméně dvě třetiny poslanců a senátorů.