Jsou mezi nimi ukrajinský exprezident Viktor Janukovyč, krymský předák Sergej Aksjonov a ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin. Bílý dům nevyloučil, že by se napříště mohl stát terčem sankcí sám Putin.

Těchto jedenáct osob je podle Washingtonu odpovědných za ruskou intervenci na Krymu. Obama se rozhodl zmrazit jim aktiva v USA a zakázat jim cestovat do země. Pohrozil také dalšími sankcemi, pokud se Rusko „nebude řídit svými mezinárodními závazky a nevrátí vojenské síly na původní základny". Dnes oznámené sankce mají být „silným signálem ruské vládě, že jejich akce porušující územní celistvost mají své důsledky".

Ohrozili mír, bezpečnost, stabilitu

Obama sice na novinářské dotazy mířící k možným sankcím vůči prezidentu Putinovi během svého veřejného vystoupení nereagoval, otázku však později odpověděl mluvčí Bílého domu, podle nějž nelze budoucí sankce vůči šéfovi Kremlu vyloučit. „Existující pravomoc dává možnost uplatnit sankce vůči množství jednotlivců a subjektů. Nebudeme (dopředu) vylučovat jednotlivce ani (možné) kroky," uvedl mluvčí Jay Carney.

Obama dnes také prohlásil, že ukrajinskou krizi je stále možné vyřešit diplomaticky, pokud se Rusko stáhne z území svrchované země. Šéf Bílého domu zároveň zdůraznil, že NATO se zavázalo společnými silami hájit všechny své členy.

Dnes vyhlášené sankce mají podle Washingtonu zasáhnout v ruském vedení lidi, kteří jsou odpovědní za zhoršování situace na Ukrajině. Vedle Rogozina to jsou mezi jinými poradci prezidenta Vladimira Putina Vladislav Surkov a Sergej Glazjev a zástupci předsedy ruské Dumy Leonid Sluckij a Jelena Mizulinová.

Další čtyři lidé jsou postižení sankcemi, protože „ohrozili mír, bezpečnost, stabilitu nebo územní integritu Ukrajiny". Vedle krymského premiéra Aksjonova je to i předseda krymského parlamentu Vladimir Konstantinov, ukrajinský exprezident Janukovyč i někdejší šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Viktor Medvedčuk.