Obama vyzval podle sdělení Bílého domu Netanjahua, aby udělal vše pro to, aby se zabránilo civilním obětem. Oba se shodli, že hnutí Hamas musí zastavit útoky na Izrael, aby bylo možné celou situaci zmírnit, uvedlo prohlášení Bílého domu.

Při rozhovoru s Mursím Obama odsoudil raketové útoky z Gazy do Izraele a znovu zdůraznil právo Izraele na sebeobranu, dodal Bílý dům. Obama s Mursím se prý shodli na nezbytnosti zmírnit konflikt, jak nejrychleji to půjde.

Při izraelském náletu v Gaze byl ve středu zabit velitel ozbrojeného křídla Hamasu Ahmad Džabarí. Po jeho likvidaci izraelské letectvo zaútočilo na dalších asi 50 cílů v Gaze. Střelba letadel i tanků pokračovala i v noci na dnešek.

Podle ministerstva zdravotnictví v Gaze bylo zabito deset lidí, z toho dvě děti, a 93 lidí bylo zraněno, uvedla agentura AP. Podle BBC byly do nemocnice v Gaze převážena řada zraněných civilistů, včetně dětí.

Britský list The Daily Telegraph napsal, že byl zabit i jedenáctiměsíční syn zaměstnance arabského vysílání BBC a údajně i jeho švagrová.

Podle palestinských zdrojů zahynuli dnes při izraelském útoku další tři palestinští bojovníci.

Radikálové hrozí odvetou

Izraelské nálety vyvolaly ostrou reakci radikálů v pásmu Gazy, kteří pohrozili Izraeli brzkou tvrdou odplatou. Netanjahu řekl, že armáda je připravena operaci v Gaze rozšířit.

O situaci jednala v noci na dnešek na mimořádném zasedání Rada bezpečnosti OSN v New Yorku, ale nedošla k žádnému závěru. Vydala pouze prohlášení konstatující, že se zasedání konalo.

Výsledek jednání není žádný překvapením. Debaty rady většinou skončí patem, jedná-li se o izraelsko-palestinský konflikt. Podle diplomatů je hlavním důvodem odhodlání americké delegace hájit Izrael.

Americká velvyslankyně Susan Riceová ve svém vystoupení také řekla, že „není žádné ospravedlnění pro násilí, které Hamas a další teroristické organizace používají proti lidu Izraele".