Podíl středoškoláků, kteří po e-cigaretě sáhli alespoň jednou za měsíc, stoupl na 13,4 procenta z předloňských 4,5 procenta, tedy na zhruba dva miliony studentů. Na druhém stupni základních škol to bylo 3,9 procenta žáků, tedy asi 450.000 dětí. I jejich počet se oproti předešlému roku více než ztrojnásobil. Předloni tak činilo 120.000 žáků, tedy asi 1,1 procenta. Od roku 2011, kdy se v rámci celostátního průzkumu spotřeby tabáku mezi mládeží začaly sbírat údaje o e-cigaretách, je to podle střediska poprvé, kdy jejich používání překonalo spotřebu všech dalších tabákových výrobků.

„Chceme, aby rodiče věděli, že nikotin je škodlivý pro děti v jakémkoli věku, ať to je elektronická cigareta, vodní dýmky, cigarety nebo doutníky," uvedl v prohlášení ředitel střediska Tom Frieden.

Americký Úřad pro potraviny a léky (FDA) zatím prodej e-cigaret neupravuje. Navrhl ale zákaz jejich prodeje nezletilým a povinnost získat povolení k prodeji pro jejich výrobce.

Obliba vodních dýmek stoupla loni na dvojnásobek. Spotřeba cigaret, doutníků a dalších tradičních výrobků naopak klesla. Celková spotřeba tabáku a tabákových výrobků pak zůstává od roku 2011 prakticky stejná. Mezi středoškoláky je využívá zhruba každý čtvrtý a na druhém stupni jeden žák ze 13.