Podle zdrojů blízkých vyšetřování se celková hodnota ukradených obrazů odhaduje na 500 milionů eur (12,5 miliardy korun). Krádež spáchal zřejmě jen jeden člověk.

Ukradeny byly obrazy Le pigeon aux petits pois (Holub s hráškem) od Pabla Picassa, La Pastorale (Pastorále) od Henriho Matisse, L'olivier pres de l'Estaque (Olivovník u l´Estaque) od Georgese Braqua, La femme a l'éventail (Žena s vějířem) od Amedea Modiglianiho a Nature morte aux chandeliers (Zátiší se svícny) od Fernanda Légera.

Strážci zjistili krádež krátce před sedmou hodinou. Jedno sklo ve stěně budovy bylo vyřezáno a zámek na mříži do objektu byl rozlomen. Podle záznamů bezpečnostních kamer se do muzea vloupal jeden maskovaný člověk. Policie celou budovu izolovala.

Zřejmě na objednávku

Francouzská média poznamenávají, že vyšetřování podobných případů v minulosti ukázalo, že šlo o krádeže na objednávku pro soukromé sběratele.

Muzeum je v jednom ze dvou křídel Tokijského paláce, postaveného ke světové výstavě v roce 1937 na pravém břehu Seiny zhruba proti Eiffelově věži. Má ve svých sbírkách na 8000 děl předních mistrů 20. století.

Pařížská radnice, pod niž muzeum spadá, zatím krádež nekomentovala