„Navázali jsme kontakt s oběma skupinami, jsou v pořádku, nikdo nebyl zraněn," řekl mluvčí OBSE Michael Bociurkiw telefonicky agentuře DPA z Kyjeva. Bociurkiw dodal, že k únosu členů OBSE se nikdo nepřihlásil. Zároveň odmítl poskytnout další podrobnosti kvůli obavám o bezpečnost zaměstnanců organizace.

Podle dřívějších zpráv první čtveřice pozorovatelů ze Švýcarska, Estonska, Turecka a Dánska zmizela v Doněcké oblasti 26. května, druhý tým působící v Luhanské oblasti byl nezvěstný od 29. května.

Premiér samozvané Doněcké lidové republiky Alexandr Borodaj dnes potvrdil zprávy, že pohřešovaní pozorovatelé OBSE se nacházejí ve městě Severodoněck. Kvůli bojům v okolí města ale prý není možné o nich získat další informace. „V lokalitě probíhají intenzivní boje. Jakmile dostaneme podrobné zprávy o místě, kde se pozorovatelé nacházejí, zveřejníme je," slíbil.

Proruští ozbrojenci zadrželi již 25. dubna ve východoukrajinském Slavjansku sedm pozorovatelů OBSE, mezi nimiž byl i podplukovník české armády Josef Přerovský. Ze zdravotních důvodů byl nejprve propuštěn zadržovaný Švéd, ostatní unesení byli propuštěni 3. května. Po návratu do vlasti Přerovský řekl, že jemu ani kolegům z Německa, Polska a Dánska únosci fyzicky neubližovali, ani je netrápili hlady.

Povstalci a ruská média v poslední době informovali o údajných zahraničních žoldnéřích, včetně Poláků a Čechů, kteří bojují na straně ukrajinských vládních sil. Naopak doněcký server 62.ua zveřejnil tentot týden videozáznam, na němž je údajný český dobrovolník z Brna, který tvrdí, že už deset dní bojuje za povstaleckou Doněckou lidovou republiku. Prý se tak rozhodl, když v televizi viděl, co se děje na jihovýchodě Ukrajiny – tuto situaci nazval genocidou „rusko-ukrajinského" národa.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová dnes řekla, že Černínský palác o videu ví, ale nemíní ho nijak komentovat.