„Je to těžký den pro sociální demokracii," oznámil zklamaně Schulz. SPD, která propagovala sociální spravedlnost, tak oznámila nejhorší výsledek v regionálních volbách.

Volby v průmyslovém regionu, kde žije asi čtvrtina populace Německa, tedy 18 milionů lidí, znamenají významnou porážku pro SPD, která této spolkové zemi vládla po většinu poválečné doby. Při posledních volbách v roce 2012 zde získala 39,1 procenta hlasů, nyní se však pro ni rozhodlo jen 30,5 procenta voličů. Naopak podpora CDU od posledních voleb významně vzrostla, z 26,3 procenta na 34,5. Navíc jde už o třetí vítězství CDU v regionálních volbách v řadě od března, kdy začaly.

Kancléřka Angela Merkelová. Rok 2016
Němci věří Merkelové, praví zemské volby

Od výhry ve své tradiční baště SPD si Schulz sliboval, že ho vynese do křesla spolkového kancléře. Tyto naděje se po víkendové prohře rozplynuly. Server Politico navíc píše, že volební tým má málo zkušeností s pořádáním voleb na celonárodní úrovni. K vítězství ve spolkových volbách, které se uskuteční 24. září 2017 je tak blíže CDU Angely Merkelové.

Takzvaný efekt Schulz, tak neuspěl v dalším testu. Knihkupce bez maturity a bývalého šéfa europarlamentu si sociální demokraté zvolili do svého vedení v lednu 2017, od té doby strana zažívala v průzkumech nebývalý růst. Teď jí však došel dech.

Andrej Babiš a Alena Schillerová.
Schillerová je z argumentů Sobotky v šoku. Babiš: Premiér to komplikuje

Vedení strany zatím diskutuje svůj další postup. Svou rezignaci oznámila například regionální kandidátka Hannelore Kraftová.

Video: SPD oznámilo porážku v Severním Porýní-Vestfálsku

Zdroj: Youtube