Původně se očekávalo, že verdikt padne už dnes, kdy Savčenková před soudem v západoruském Doněcku přednesla závěrečnou řeč. Protože od poloviny minulého týdne drží hladovku, obávají se ukrajinské úřady, že se vyhlášení rozsudku nemusí dožít. Rusko dnes navíc odmítlo povolit delegaci ukrajinských lékařů, aby Savčenkovou ve vězení navštívili.

"Odklad rozsudku se rovná záměrné, vědomé a cynické popravě ženy, která se díky své nezlomné vůli a duchovní síle stala symbolem odporu proti ruské agresi," uvedlo v prohlášení ukrajinské ministerstvo zahraničí. "Vyzýváme mezinárodní společenství, aby pokračovalo v politickém a diplomatickém tlaku na Ruskou federaci a zachránilo Savčenkové život," praví se v dokumentu.

Ukrajinská důstojnice, pilotka bojového vrtulníku, je obžalovaná z vraždy, z pokusu o vraždu a z nezákonného překročení ruských hranic. Podle obžaloby v červnu 2014 navedla palbu ukrajinské armády na ruské novináře, z nichž dva zahynuli. Podle obhajoby byla Ukrajinka tou dobou již zajata proruskými separatisty, kteří ji předali Rusům.

Podle zprávy agentury Unian už výzvy k osvobození Savčenkové podpořili ministři zahraničí dvaceti států světa.