Případ se odehrál v polovině července. Dvanáctiletá dívka sekala trávu, když ji napadl a znásilnil její šestnáctiletý bratranec. Dívka to oznámila matce a ta se obrátila na vesnickou radu starších. V řadě místních oblastí je právě rada tím "orgánem", který rozhoduje, protože soudům lidé málokdy důvěřují a nejsou také vždy k dispozici. V následujících dnech se rodiny shromáždily a snažily se celou záležitost vyřešit.

Manželský pár v Malajsii
Malajsijský poslanec: Odmítání sexu v manželství je týrání

Ale smutek brzy vystřídaly myšlenky na pomstu. Starší rozhodli, že "spravedlnost" bude vykonána. „Nařídili bratrovi oběti, aby znásilnil sedmnáctiletou sestru údajného útočníka v odvetě za jeho zločin," řekl Hassan Yunas, šéf městské policie Multan listu The Washington Post. „Její matka a sestry protestovaly, ale starší z rady s sebou vzali pistole a vyhrožovali, že je zabijí,“ dodal.

Dívka pak byla znásilněna v tamním domě před očima rodičů i čtyřiceti členů rady. Rodina se následně obrátila na policii. Ta zadržela 29 lidí a počet zadržených pravděpodobně ještě vzroste, jelikož vyšetřování probíhá i nadále.

Poslední bezpečnostní opatření dnes Izaelci odvezli za masivního skandování davu
Izrael ustoupil. Všechna bezpečnostní opatření u Chrámové hory jsou pryč

"Jsou oběťmi i viníky zároveň," řekl Yunis ve čtvrtek ráno. "Je to barbarské." Tento případ je šokující, ale ne ojedinělý. I přes snahu místních orgánů tyto zločiny „ze cti“ stále probíhají v některých částech Pákistánu a Indie. V rodinách totiž pořád hraje velkou roli tradiční pojetí cti a msty, která většinou probíhá stylem „oko za oko, zub za zub“. Soudní verdikt proto není mnohdy považován za dostatečný pro „očištění” jména. Tento případ je však výjimečný v tom, že se lidé obrátili na úřady, které následně přijaly opatření.

„Oba muži obvinění ze znásilnění by mohli čelit trestu smrti, ale záleží na soudu,“ řekl Yunis. Případ vyvolal pobouření a také zdůraznil problém násilí páchaného na ženách a dívkách v Pákistánu, který se podle odborného průzkumu Nadace Thomson Reuters Foundation zařadil na třetí nejnebezpečnější místo na světě. Více než tisíc dívek a žen v zemi je každoročně zabito kvůli "vraždám ze cti".

Tálibánci v horách
Útoky Tálibánců přibývají. Při přestřelce zastřelili 26 vojáků afghánské armády

Situace se však pomalu, ale jistě zlepšuje. V loňském roce roce byla v Pákistánu přijata řada zákonů, které zajišťují bezprecedentní ochranu ženám, jež byly oběťmi násilí, a také trestají všechny formy násilí na ženách, ať již domácí, psychologické nebo sexuální. Vláda rovněž pověřila místní orgány zřizováním azylových domů pro ženy a bezplatných telefonních linek pro hlášení zneužívání, uvedla to agentura Reuters.

Záplavy v Barmě
VIDEO: Budhistický chrám se bortí. Starobylá památka je nenávratně pod vodou