Podle neoficiálního průzkumu provedeného u volebních místností získal Porošenko v dnešním hlasování 55,9 procenta hlasů, expremiérka Julija Tymošenková se umístila druhá s 12,9 procenta hlasů. Kandidáti z krajní levice ani pravice ve volbách neuspěli, pro pravicového radikála Dmytra Jaroše hlasovalo asi jedno procent lidí, stejně jako pro komunistu Petra Symonenka. Neuspěl ani vůdce nacionalistické Svobody Oleh Ťahnybok a hlavní kandidát dříve vládnoucí Strany regionů, proruský politik Michail Dobkin.

Porošenko, který prý vítězství čekal, ale velké oslavy nepořádá, po oznámení odhadů naznačil hlavní body svého politického programu. Ruskou okupaci a anexi Krymu "nikdy neuzná", stejně jako referenda o samostatnosti, která uspořádali separatisté v Doněcké a Luhanské oblasti. Federalizaci Ukrajiny odmítá, bude usilovat o zachování unitárního státu.

Jeho první cesta ale povede na neklidný Donbas ve snaze skoncovat s "chaosem a válkou". Parlamentní volby, plánované na rok 2017, chce Porošenko uspořádat ještě letos.

Podle ukrajinské ústřední volební komise dosáhla celková účast v hlasování hranice 51,9 procenta. Při posledních prezidentských volbách v roce 2010 přišlo k volbám přes 69 procent voličů. Velký zájem o volby byl na západě země i v centrálních oblastech Ukrajiny. Na jihu, kde většina volebních okrsků navzdory tlaku separatistů fungovala, byla ale volební účast slabá.

Na východě Ukrajiny se neotevřely volební místnosti

Na východě Ukrajiny se proruským radikálům podařilo volby bojkotovat, zejména na severu Doněcké a na jihu Luhanské oblasti. V Doněcku a Luhansku nehlasoval nikdo, volební místnosti se neotevřely ani ve Slavjansku, Kramatorsku nebo Horlivce.

Rusko sleduje ukrajinské volby s napětím, ale Kreml jejich předpokládaný výsledek zatím nekomentoval. Podle ukrajinského ministerstva zahraničí do voleb nežádoucím způsobem zasáhl ruský premiér Dmitrij Medveděv, který dnes přiletěl na dříve neohlášenou návštěvu okupovaného Krymu. Podle Kyjeva jde o "otevřenou provokaci".

S uspokojením naproti tomu ukrajinská média přijala zprávu pohraničníků, že ruská armáda po týdnech váhání skutečně zahájila odsun od ukrajinských hranic. Podle dřívějších informací Moskvy má stahování skončit 8. června.

V řadě velkých měst dnes Ukrajinci volili i nové starosty. Největší pozornost se zaměřila na Kyjev, kde kandidoval populární vůdce hnutí UDAR Vitalij Kličko. Podle prvních odhadů získal 57 procent hlasů a pohodlně vyhrál.

Porošenko: Směr Evropa a nová smlouva s RuskemPředpokládaný ukrajinský prezident Petro Porošenko je připraven vést jednání s Ruskem s využitím prostředníků z USA a Evropské unie. Vztahy s Moskvou jsou "nejsložitější za posledních 200 let", ale jednání lze navázat prostřednictvím Washingtonu a Bruselu i s využitím "jiných možností", řekl Porošenko na tiskové konferenci v Kyjevě. Ukrajinský lid podle Porošenka podporuje evropskou integraci, což potvrdily i volební výsledky. "Sblížení s Evropou je strategická volba," řekl úspěšný prezidentský kandidát.
Kyjev podle Porošenka musí s Ruskem uzavřít novou bezpečnostní smlouvu. "Rusko je náš soused, bez něhož nelze zajistit ukrajinskou bezpečnost. Nehledě na problematické vztahy, za něž Ukrajina nemůže, máme dost možností na řešení nahromaděných problémů," zdůraznil.