Jedenaosmdesátiletá sopranistka nemusela kvůli svému zdravotnímu stavu před soud a vypovídala doma. Vysvětlila, že v roce 2010 neměla trvalé bydliště v Barceloně, ale v Andoře, a proto prý španělským berním úřadům nic nedluží.

Navzdory tomu, že se zpěvačka považuje za nevinnou, zaplatila tento týden podle španělských médií úřadům asi 300.000 eur a dalších 200.000 ještě hodlá doplatit. Chce tím prý zabránit zahájení případného procesu.

Nekompromisní úřady

Berní úřady ve Španělsku nyní proti daňovým hříšníkům zasahují velmi nekompromisně. Lepší výběr daní má totiž zajistit dodatečné příjmy státní kase, která bojuje s hospodářskou krizí. Soudy se tak zabývají například případem zpronevěry, kde je obviněným manžel princezny Cristiny. Z daňových úniků se zpovídá i argentinský fotbalista Lionel Messi.

Španělská sopranistka Caballéová je jednou z nejznámějších operních hvězd 20. století, která během své kariéry vystupovala na stovkách jevišť po celém světě, včetně newyorské Metropolitní opery či milánské La Scaly. Mimo svět opery se proslavila zahajovací písní pro letní olympiádu v Barceloně v roce 1992, kterou nazpívala spolu s frontmanem skupiny Queen Freddiem Mercurym.