Podpora menšinové vlády by podle agentury DPA mohla být východiskem ze slepé uličky, do níž Německo přivedl krach dosavadních jednání o koalici CDU/CSU, svobodných demokratů (FDP) a Zelených i zjevná neochota sociálních demokratů (SPD) podílet se na vzniku vlády. Předseda Svobodné demokratické strany Christian Lindner se navíc nechal slyšet, že by jeho strana do obdobné koalice nevstoupila ani po případných předčasných volbách.

„Musíme prodiskutovat všechny možnosti. A čas si na to rozhodně uděláme,“ uvedl pro list Passauer Neue Presse místopředseda SPD Throsten Schäfer-Gümbel. „V situaci, kdy je již vyloučena možnost vzniku koalice, se nebráníme utvoření menšinové vlády tolerované různými stranami s výjimkou AfD,“ doplnil jeho stranický kolega Matthias Miersch.

Angela Merkelová na tiskové konferenci kvůli jednání o sestavení vlády v roce 2017. Tehdy krachla jednání se zástupci Zelených.
"Jamajka" klesla ke dnu, Německo míří k předčasným volbám

Předseda SPD v největší německé spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku Michael Groschek považuje podporu menšinové vlády za nezbytnost a v souvislosti s touto možností mluví o vytvoření jakéhosi „paktu stability“. Sociální demokraté by menšinovou vládu podpořili výměnou za ústupky v oblasti spravedlivé daňové politiky, zajištění důchodů či reformy Evropské unie.

Šéf sociálních demokratů Martin Schulz se ve čtvrtek sešel s prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem, aby s ním prodiskutoval možnosti dalšího vývoje politické situace v Německu. Ačkoli právě Schulz v pondělí jasně vyloučil možnost vládní spolupráce jeho strany s CDU/CSU, nyní ze svého postoje mírně slevil. „Sociální demokraté jsou si zcela vědomi své zodpovědnosti v této obtížné situaci,“ uvedl Schulz ve středu pro agenturu DPA.

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier.
Nepodléhejte panice, vyzval vůdčí politické strany německý prezident

Schulz zároveň vyjádřil přesvědčení, že se během následujících týdnů podaří vládním stranám najít řešení, které bude přijatelné pro celé Německo. Proti vyhlášení předčasných voleb se staví i německý prezident Frank-Walter Steinmeier, který již dříve strany vyzval k dalšímu jednání.

Menšinová vláda v Německu na celostátní úrovni ještě nikdy nevznikla. Pokud by však SPD skutečně vyhlásila podporu menšinové vládě vedené CDU/CSU, jednalo by se o obdobu někdejší české opoziční smlouvy mezi ČSSD a ODS z let 1998 až 2002. ODS tehdy umožnila vznik menšinové vlády ČSSD výměnou za křesla předsedů obou parlamentních komor.