"Ocitli jsme se v patové situaci, kterou jsme nemohli vyřešit," řekl Orbán s tím, že navrhl stáhnout povinné kvóty z programu jednání kvůli odporu členských zemí z východní části EU, předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker to však odmítl. Summit podle Orbána požádal Fica, aby navrhl řešení na příštím summitu.

Maďarský premiér se domnívá, že unie by raději měla investovat do lepší ochrany svých vnějších hranic, kde některé členské země selhávají. Lpěním na povinném přerozdělování migrantů komise podle něj "zklamala", protože kvóty v dlouhodobější perspektivě "nadělají víc škody než užitku".

Summit podle Orbána nepřijal žádné rozhodnutí ohledně maďarského návrhu zřídit mimo unii tábory pro utečence, přestože je podle něj "mnohem humánnější" nedovolit vstup do EU migrantům bez nároku na získání azylu, než je za pár měsíců či let vyhošťovat.

Dnešní summit v přijatých závěrech zdůraznil potřebu řešit kořeny migrace. Přijaté závěry ovšem zmiňují i nutnost další práce především v Řecku, kde by měly být zrychleny návraty migrantů zpět z Řecka do Turecka. Závěry připomínají i potřebu pokroku v ostatních částech dohody mezi EU a Tureckem. V textu je připomenuta i potřeba pokračovat v už dohodnutých přerozdělovacích programech, ovšem s připomínkou, že Slovensko a Maďarsko se kvůli kvótám na uprchlíky obrátily na unijní soud.