Orbán uvedl, že jeho vláda využije výsledků nedávného referenda, v němž drtivá většina hlasujících povinné kvóty odmítla, při odporu proti migrační politice Bruselu. Skutečnost, že referendum nebylo platné, protože v něm hlasovalo jen 40 procent místo potřebných minimálně 50 procent voličů, jako už dříve pominul.

Maďarský premiér v rozhovoru slíbil, že jestliže Evropská komise od kvót neustoupí, "pak budeme vzdorovat… nebudeme je (rozhodnutí EU) respektovat, budeme Evropskou komisi žalovat".

"Uskuteční se vážná právní diskuse o tom, zda může být cizí obyvatelstvo vnucováno občanům členského státu EU proti jeho vůli," zdůraznil. "Bude to velká bitva a k tomu potřebujeme (pozměněnou) ústavu," dodal s narážkou na svůj návrh úpravy základního zákona, který před dvěma týdny předložil parlamentu a chtěl by, aby byl v listopadu schválen.

Orbán je dlouhodobě ostře proti přijímání uprchlíků a trvá na tom, že rozhodnutí o přijetí migrantů je věcí svrchovanosti státu. Loni v reakci na příval uprchlíků a migrantů nechala vláda obehnat jižní hranice se Srbskem a Chorvatskem plotem s ostnatým drátem, posílila hraniční ostrahu a zpřísnila zákony týkající se azylového systému, ale rovněž trestního postihu za ilegální migraci.

Kvóty přerozdělení migrantů prosadila většina členských zemí EU loni v září na jednání ministrů vnitra. Bratislava později toto rozhodnutí napadla u soudu a o den později následovala i stížnost Budapešti. Žádné rozhodnutí zatím nepadlo.