Před deseti lety se zdálo, že Evropská unie míří ke šťastným zítřkům. Počítalo se s přerodem ve federaci, která převezme od členských států pravomoci a bude spravedlivě vládnout nejkompaktnějšímu spolku národů. Jenže nyní musel i velký zastánce centralistické unie, německý ministr financí Wolfgang Schäuble, pro americký deník The Financial Times přiznat, že federalistické uspořádání nemá (alespoň v současnosti) šanci na úspěch. Momentálně se přiklání k propracovanějším mezivládním dohodám.

Čtěte také: Lídři členských státu EU se ve Vatikánu sešli s papežem

Při pohledu z okna Panského sálu, kde se v březnu 1957 smlouvy podepisovaly a kde se dnes sedmadvacet členských zemí EU sejde ke slavnostnímu podpisu deklarace, je zřejmé, že jednota unie se dávno rozplynula. Pár metrů od slavnostního sálu má úřad starostka Říma Virginia Raggiová, která patří k euroskeptickému Hnutí pěti hvězd. Na samotný Panský sál dokonce kdosi vyvěsil na několik hodin transparent se slovy „Není co slavit".

Městem má sice projít na obranu společné Evropy pochod Mladých evropských federalistů, jsou ale ohlášeny také protestní demonstrace, celkem vyjde do ulic asi 20 tisíc lidí. Policie násilí neočekává, pro jistotu je v záloze 6500 ozbrojenců.

Frekventovaným slovem víkendu bude „vícerychlostní Evropa". Téma pro ty, kteří vstoupili do unie v roce 2004. Český premiér Bohuslav Sobotka dorazil do Itálie s jasnými pokyny od vlády. „Naším cílem je dosáhnout, aby Evropa byla efektivnější, užitečnější pro své občany."

Češi budou požadovat, aby deklarace garantovala občanům EU především bezpečnost a prosperitu. Pod motto „Evropa je naší společnou budoucností" se zřejmě všichni bez větších výhrad podepíšou.

Nepřehlédněte: Útok v Londýně: terorista komunikoval přes WhatsApp. Jednal na příkaz?

Čeští europoslanci o EU: Dělá chyby, ale umřít se nechystá

Dita Charanzová (za ANO): Evropská unie je elegantní dáma, hovoří několika jazyky a má dobré vychování, jen poslední dobou jakoby o sebe přestala pečovat a taky trochu zapomíná, a s tím musí začít něco dělat, aby si udržela šarm, bystrou mysl a krok s dobou.

Kateřina Konečná (KSČM): Distingovaná aktivní dáma v letech, která jako asi každý, udělala v životě několik velkých chyb, ale pořád má ještě světu co říct a rozhodně se nechystá zemřít.

Pavel Telička, místopředseda EP (za ANO): V šedesáti vzhlíží člověk k důchodu, kdežto EU, coby platforma spolupráce států má za sebou bezprecedentní výsledky. Nyní trpí určitými slabostmi, bolestmi a únavou, ale po schůzce v Římě a rychlé a důkladné rehabilitaci na důchod myslet nebude, může chytit a myslím, že chytí, druhý dech.

Miroslav Poche (ČSSD): Já pevně věřím, že Evropská unie nestárne stejným tempem jako lidé a ještě zdaleka není ani ve středních letech. Řekl bych, že prodělala dětství, které nám přineslo především dlouhé období míru a hospodářského růstu. Nyní prochází složitým obdobím puberty, když musela překonat ekonomickou nebo migrační krizi, a již nedočkavě vyhlíží dospělost, tedy období, kdy se bude muset vypořádat s novými výzvami jako je přechod na novou podobu energetiky, modernizace průmyslu a zajištění sociálních jistot pro všechny Evropany.