Zabili na 1900 lidí a jejich jednání může být považováno za zločiny proti lidskosti. Uvádí se to ve zprávě vyšetřovatelů Rady OSN pro lidská práva. Toto sedmačtyřiceti­členné ženevské fórum se sejde k mimořádnému jednání o Sýrii v pondělí.

Jeho vyšetřovatelé nedostali k cestě do Sýrie od Damašku povolení a svou zprávu sestavili na základě rozhovorů s oběťmi a svědky, s nimiž se setkávali od poloviny března do poloviny července.

Případ může řešit mezinárodní soud

„Opakovaně se porušovala lidská práva, byly tam útoky na civilisty, které se rovnají zločinům proti lidskosti,“ uvádí zpráva. Její součástí je seznam 50 osob, které se na zločinech podílely. Je mezi nimi několik různě vysoko postavených členů vlády. Zpráva doporučuje Radě bezpečnosti OSN předat zločiny k řešení Mezinárodnímu trestnímu soudu.

Syrský prezident Bašár Asad řekl generálnímu tajemníkovi Pan Ki-munovi v telefonickém rozhovoru, že vojenské operace byly ve středu ukončeny. RB OSN má o Sýrii jednat za zavřenými dveřmi dnes a má vyslechnout mimo jiné vysokou komisařku OSN pro lidská práva Navanethem Pillayovou.

Obama vyzval Asada k odstoupení a uvalil na Sýrii nové sankce

Washington/New York – Americký prezident Barack Obama vyzval syrského prezidenta Bašára Asada k odstoupení kvůli brutalitě, s jakou zasahuje proti protestům vůči svému režimu. Zároveň na Asadův režim uvalil nové sankce. Oznámil to Bílý dům. O situaci v zemi ve čtvrtek bude na mimořádné schůzce jednat i Rada bezpečnosti OSN. Krátce po Obamovi vyzvaly Asada k odstoupení také Francie, Británie, Německo a Nizozemsko a s prohlášením se připojila také šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová.

„Budoucnost Sýrie musí určit její lid, prezident Bašár Asad mu ale stojí v cestě. Jeho výzvy k dialogu a reformám znějí prázdně, zatímco vězní, mučí a vraždí své vlastní lidi. Vytrvale jsme říkali, že prezident Asad musí vést přechod k demokracii anebo mu přestat překážet. Nic ale nevedl. V zájmu syrského lidu tak nastal čas pro to, aby prezident Asad odstoupil,“ uvedl Obama.